25.OBLJETNICA oslobađanja brane Peruča: Izaslanik predsjednice RH Boško Ramljak..bila je to sjajna akcija hrvatske vojske…FOTO…

Obitelj poginulog Ante Buljana

Dragovoljac obrambenog Domovinskog rata, samozatajni junak koji je dva puta teško ranjen i danas je jako aktivan kada je u pitanju širenju istine o obrambenom Domovinskom ratu, čovjek prije svega, inače jako omiljen ne samo među Sinjanima i hrvatskim braniteljima već i među članovima VADA-(Viteškog alkarskog društva). Čovjek koji, jednostavno, živi Alku i Domovinski rat o kojem se kaže nam, jako malo govori u školama.

Boško Ramljak sukladno tom drži predavanja po školama na temu Domovinskog rata, kojeg po njemu učenici premalo znaju i jako malo na temu Domovinskog rata imaju u školskim satnicama premda je iz njegova iskustva, kaže Ramljak za naš portal- jasno da ih tematika o Domovinskom ratu iznimno zanima.

Danas smo se prisjetili sjajne akcije hrvatske vojske u osvajanju Peruće.

Boško Ramljak se obraća nazočnima na 25. obljetnici akcije Peruća kao izaslanik predsjednice RH Kolinde grabar Kitarović…/Foto/Braniteljski portal

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na ovoj 25.obljetnici bio je umirovljeni satnik HV-a Boško Ramljak, koji je podsjetio na složenu ratnu situaciju koja je bila u većem dijelu Dalmacije i na zasluge sinjske 126. brigade u ključnim vojnim operacijama koje su se u to vrijeme provodile.

– Veliki dio 126. brigade je sudjelovao na operacijama u zadarskom zaleđu tako da je fascinantno kako su se brzo organizirali i sa oslabljenom tehnikom koju su tada imali uspjeli tako munjevitom silinom obraniti branu Peruća. Trebamo se svi potruditi da mladim generacijama prenesemo istine o Domovinskom ratu jer je samo to trajna vrijednost za našu budućnost – istaknuo je Ramljak

Danas sam imao čast da u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar Kitarović budem njen osobni izaslanik na obilježavanju 25. obljetnice pogibije hrvatskog junaka Ante Buljana pripadnika 126 brigade HV Sinj i obilježavanju vojne operacije OSRH oslobađanja brane Peruća.

-RATNI HEROJ KOJI JE RANJEN DRUGOG DANA AKCIJE MASLENICA PA PONOVNO PRVOG DANA OLUJE Nakon prvog ranjavanja učinio je nešto što bi se malo tko usudio

Uz nazočnost pripadnika 126 brigade HV i ostalih vojnih i civilnih udruga i sudionika proisteklih iz Domovinskog rata,predstavnike državnih, županijskih i lokalnih civilnih i vojnih vlasti te crkvenih velikodostojnika i ostalih gostiju, evocirali smo uspomene na “Dane ponosa i slave” hrvatskih branitelja.

Prisjetili smo se u akciji Peruča pogibije junaka Ante Buljana i evocirali uspomene na sam tijek akcije oslobađanja brane Peruća, koja je briljantno izvedena u sklopu velike vojno redarstvene operacije iz Domovinskog rata “Maslenica” u sijećnju 1993. godine.

Zauzimanjem brane Peruća veliko srpski agresor stvorio je predpostavke ucjenjivanja velikog broja stanovnika Sinja i Cetinskog kraja ratnih godina, a 28.01.1993. godine u 10 i 15 sati velikosrpski agresor minira velikom količinom eksploziva(30.tona) branu Peruća te ima namjeru i pokušava tim kukavičkim činom izvršiti stravičan genocid nad Hrvatskim narodom do tada nezabilježenim u svjetskim razmjerima.

Voda akumulirana u jezeru Peruća da je neprijatelj uspio u namjeri bi nizvodno uz ogromne žrtve civilnog stanovništva i nesagledivu materijalnu štetu, potopila veliki dio Sinja i cetinskog kraja.

Na sreću, naši suborci iz 126. brigade brzom intervencijom su uspijeli , otjerati okupatore s brane i bez tehnike spriječiti njezino rušenje i strašnu pogibelj za sve stanovnike nizvodno od minirane brane.

-Uspješnom akcijom hrvatskih snaga u operaciji „Peruča” spriječena kataklizmička katastrofa…VIDEO…

Svima im dugujemu veliku zahvalnost, a posebno poginulom heroju i vitezu Anti Buljanu. Neka mu je vječna slava i hvala, rekao nam je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, hrvatski branitelj Boško Ramljak.

Ja osobno ću i nadalje ustrajavati na promicanju istine o obrambenom Domovinskom ratu jer to smatram obvezom ne samo mene već i velikog broja hrvatskih visokih časnika, dočasnika i svih hrvatskih branitelja kaže nam Ramljak.

T.H./Braniteljski portal

Foto/Braniteljski portal/VIŠE FOTO-OVDJE