BiH: Podignuta optužnica zbog zločina nad zarobljenim pripadnicima HVO-a kod Travnika

Državno odvjetništvo u BiH podiglo je optužnicu protiv pripadnika vojske Republike Srpske zbog ubojstva 14 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz Travnika 1992. godine.

Kako je objavila Radiotelevizija Herceg-Bosne, trojica pripadnika srpskih snaga terete se da su zapovjedno odgovorni za smrt 14 i mučenje još pet zarobljenih pripadnika Travničke brigade HVO-a.

Optuženi su Boško Peolić, Petar Đurić i Davor Peolić, a u optužnici piše da su odgovorni za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen od početka svibnja do kraja listopada 1992. godine.

Zarobili 19 pripadnika HVO-a, 14 njih ubili

Zločin se dogodio na Galici kod Travnika, gdje su srpske snage u svibnju prvo zarobile 19 pripadnika HVO-a, a nakon toga ubile 14 njih. Preostala petorica prošla su torture u improviziranom zatvoru u Skender Vakufu, nakon čega su razmijenjeni. Na Galici se svake godine 15. svibnja obilježava spomen na te žrtve.

Niko Marjanović, jedan od petorice preživjelih, rekao je za RTV Herceg-Bosne kako su sjećanja teška, a pobijeni su mu bili prijatelji i suborci. Nakon mise služene u spomen na ubijene, propovijed svećenika podsjetila ga je kako unatoč svemu i preživjele žrtve moraju živjeti.

“Mi koji smo ostali, mi trebamo živjeti. Trebamo govoriti istinu o našim braniteljima koji su bili časni ljudi, došli su braniti svoje”, rekao je Marjanović.