ČESTITAMO ANUŠIĆU: KONAČNO MALOLJETNI DRAGOVOLJAC, A NE UHLJEB NA ČELU MINISTARSTVA OBRANE!

Novi ministar obrane bit će potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice i dosadašnji uspješan župan, Ivan Anušić.  Ivan Anušić dragovoljac je Domovinskog rata, prošao je najteža bojišta u Hrvatskoj, a u Domovinskom ratu poginuo mu je brat.


Ivan Anušić, fotografija iz Domovinskog rata

Anušić je rođen 13. listopada 1973. godine u Osijeku, živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Završio je Kineziloški fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Politikom se bavi od 1993. godine, kada se pridružio redovima HSP-a, no kasnije postaje članom HDZ-a.

Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik općine Antunovac, a na lokalnim izborima 2017. godine izabran je na mjesto župana Osječko-baranjske županije. U svibnju 2021. godine, ponovno je izabran za župana već u prvom krugu lokalnih izbora.

Anušić je u 8. sazivu Sabora, bio je potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a u 9. sazivu bio je predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Anušić je bio i maloljetni dragovoljac Domovinskog rata. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

1991. godine je kao golobradi 17-godišnji mladić s puškom u ruci krenuo braniti svoj rodni Antunovac i svoju domovinu. Detelje svog ratnog puta prepričao je svojevremeno u intervjju za Dalmatinski portal: “U napadu na farmu Orlovnjak su nas opkolili, ušli su s tri strane, nekako sam uspio izaći iz obruča i našao se pred – tenkom. Mislio sam da se radi o našima, a Srbi su bili sigurni da sam ja njihov vojnik. Počeo sam komunicirati s tenkistom, vikao sam da se vrati nazad jer nema više nikoga, a on je razumio da se vrati jer ima još, kako su nas zvali, ustaša. Povukao se, a ja sam se vratio u kukuruze. Bili smo 12 sati u okruženju, na desetak metara od neprijatelja. Mnogi su tu stradali, samo nas 11 se izvuklo, ja sam izašao zadnji. Ni danas ne postoji logično objašnjenje kako sam preživio.” kazao je Anušić.

Na pitanje novinara kako ga neprijatelji nisu prepoznali, rekao je da je nosi JNA šljem s malim hrvatskim grbom, a u ruci automatsku pušku koju je od njih zarobio što je odmah otvorilo i drugu zanimljivu priču.

“Vojarna Lug je bila jedno od najvećih vojnih skladišta u Jugoslaviji, a kako je bila u našem okruženju i odsječene struje i vode, 55 vojnika je odlučio napustiti objekt. Usred noći su krenuli kroz šumu i nabasali na nas 14 koji smo držali položaj. Došli su nam s leđa i bili naoružani do zuba – imali su puške, bombe, zolje… Počelo je ‘rokanje’, a onda je naš Sinković blefirao i u jednom trenutku im rekao da će svi izginuti jer se nalaze u minskom polju. Njihov ‘komandir’ je rekao da će se predati, ali da netko od nas priđe. Nije bilo svejedno. Otišli smo zapovjednik, jedan dečko i ja. I tako mi je predana puška.”

Prešao je brojna bojišta, a specijalcima je tijekom Bljeska oslobađao Slavoniju, ne može prežaliti što nije sudjelovao u Oluji jer je promjenom postrojbe bio zadužen za čuvanje istočne granice.

“Iznimna mi je čast što sam predložen za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade te sam spreman dati sve od sebe kako bi očuvali, dodatno osnažili i osuvremenili Hrvatsku vojsku i sve njene sastavnice”, rekao je Anušić povodom svog imenovanja.

U ime svih branitelja i Braniteljskog portala iskreno i od srca čestitamo gospodinu Anušiću na imenovanju, te mu želimo mnogo uspjeha u radu i na jačanju borbene spremosti Hrvatske vojske! Smatramo da Hrvatska i dalje treba ljude poput Anušića – i da Hrvatska i dalje treba svoje branitelje, naročito u politici, gdje se vidi nedostatak ljudi koji su bili spremni dati i život za Hrvatsku! On je svjetlost i nada za Hrvatski Narod, posebno za Dragovoljce, za mlade, za branitelje, i nadamo se da će braniti Hrvate kako od centara moći tako i od svake ugroze, kao što je to radio i 1991.!