(FOTO) UVOZNO SMEĆE: ŠTO KUPUJEMO Kreću li strože inspekcije u trgovinama? S polica u 2019. povučeno već 47 proizvoda opasnih za zdravlje…

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda...

U posljednja dva dana s hrvatskog tržišta su povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje. Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda…

Jedemo bolesno i nepregledano meso: Inspektori zaplijenili 1225 kg mesa i zatvorili dvije klaonice…ovo je užas…

”Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti”, kazali su Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva poljoprivrede objasnivši da se ”kategorija ‘ostale opasnosti’ većinom odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično”,.

Inspekcijske i carinske službe zaplijenile su na području triju dalmatinskih županija 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla, i zabranile rad dvjema klaonicama, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

-NAJVEĆE AFERE S MESOM U HRVATSKOJ: Od krave Šane do ‘svježeg’ mesa koje je u hladnjačama stajalo i po deset godina…

Valja podsjetiti da svi veći trgovci imaju sustav samokontrole preko kojeg analiziraju dobar dio proizvoda prije negoli ih plasiraju na policu. Pritom se, naravno, uvijek može dogoditi da im promakne hrana koja nije u skladu s mikrobiološkim kriterijima, sa sastavom koji ne odgovara deklaraciji i slično.

Hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti češći uoči božićnih blagdana, pogotovo kad se uzme u obzir da se na otvorenim tržnicama u ovo vrijeme više prodaju kvarljivi proizvodi, poput mesa, jaja i slično?

”Što se tiče prodaje kvarljive hrane na tržnicama u zimskim mjesecima, s obzirom na vanjsku temperaturu, važniji kriterij sigurnosti proizvoda je sljedivost i porijeklo hrane. Odnosno provjerava se dolazi li hrana iz odobrenih i registriranih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani”, kazali su iz Državnog inspektorata.

D.K.