FOTO-VIDEO Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno uklonjen i spušten na tlo…

Nakon što je teško oštećen u potresu, vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale težak oko 23.tone u petak iza 18 sati uspješno je uklonjen…

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji je oštećen u potresu 22. uspješno je uklonjen kompleksnim zahvatom, zahvaljujući odličnoj koordinaciji, HGSS-a HV, i inžinjera.

Foto: F. Klen, T. Brandt

Inženjerijska pukovnija Hrvatske vojske uspješno provela kontroliranu eksploziju na sjevernom tornju zagrebačke katedrale…nakon toga započelo je njegovo spuštanje…

Foto: F. Klen, T. Brandt

U nepunih pola sata nakon detonacije kojom je odvojen od ostatka sjevernog tornja zagrebačke katedrale, vrh tog tornja zagrebačke katedrale uspješno je uklonjen i spušten na tlo. Ovaj vrlo zahtjevan projekt je time u potpunosti uspio i sve je prošlo bez ikakvih komplikacija.

Oko 18 sati počelo je uklanjanje sjevernog dijela tornja zagrebačke katedrale. Eksplozija je prošla bez problema a nakon kraće inspekcije putem dronova koji su bili u zraku, vrh tornja je uspješno kranom odvojen i spušten na tlo.

Vrh tornja već je ranije omotan kako krhotine od eksplozije ne bi nešto oštetile ili nekoga ozlijedile.

Pogledajte uklanjanje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Radilo se o vrlo opasnom zahvatu, a najmanja pogreška u ovom zahvatu mogla je biti kobna. Prostor jeosigurava vojska, policija i vatrogasci.

T.H.