I američki Senat odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji

Američki Senat je ogromnom većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, ali i Iranu te Sjevernoj Koreji...

Sankcije Rusiji
Sankcije Rusiji

Američki Senat je ogromnom većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, ali i Iranu te Sjevernoj Koreji.

Prijedlog novih sankcija dobio je podršku obje stranke, Republikanaca i Demokrata, a usvojen je sa 98 glasova “za” i samo 2 “protiv”. Prije toga sankcije su odobrene u Zastupničkom domu američkog Kongresa sa 419 glasova “za” i 3 “protiv”.

Sada će prijedlog novih sankcija biti upućen predsjedniku Donaldu Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto na njega, a uoči glasanja u Kongresu predsjednik Trump je imao primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Čak i ako se Trump odluči za veto, sankcije mogu biti potvrđene ako u novom glasanju za njihovo uvođenje bude dvije trećine senatora i kongresmena u Zastupničkom domu. S obzirom na rezultat glasanja u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, Trumpov veto bio bi “pucanj u prazno”.

Nove sankcije ozbiljno bi naštetile ruskoj ekonomiji, pa je zato ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak kazao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti protumjerama.

Sankcije će naštetiti i europskim kompanijama, a mogle bi ugroziti i energetsku sigurnost zemalja Europske unije. Zbog toga je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da je EU spreman reagirati u roku od nekoliko dana.H

A.G.