Idealan u sezoni gripe, virusa i prehlada: Jak antioksidans prepun vitamina C i još mnogo tog…

Ovo je najljekovitije voće na svijetu...Uz to što jača imunološki sustav, nar je dobar za srce i krvožilni sustav zbog antioksidansa koji povoljno djeluju na uravnoteženje krvnog tlaka i snižavanje lošeg, LDL kolesterola...

U sezoni prehlada, viroza, gripe i korone važno je jačati imunološki sustav vitaminom C, a ovo  sezonsko voće dobro osigurava taj vitamin. To je nar (šipak, mogranj), koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan i mnogi ga obožavaju. Računa se da jedan nar zadovoljava oko 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C, a kako se taj vitamin ne može pohraniti u organizmu, već se izlučuje mokraćom, potrebno ga je redovito unositi u organizam.

Ovo je najljekovitije voće na svijetu

Nar, šipak ili mogranj jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidantima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Mnoge studije potvrdile su ljekovita svojstva šipka i njegov djelotvoran učinak na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.

U salatama, kaši, soku..

Nar možete dodati i salatama, zobenoj kaši, jesti za međuobrok ili piti sok, tako da je unos vitamina C raspoređen tijekom cijelog dana, što je osobito poželjno u sezoni viroza. Uz to što jača imunosni sustav, nar je dobar za srce i krvožilni sustav zbog antioksidansa koji povoljno djeluju na uravnoteženje krvnog tlaka i snižavanje lošeg, LDL kolesterola.
Jedno istraživanje iz 2005. pokazalo je da sok nara sprečava oksidiranje čak 40 posto manje molekula LDL kolesterola u organizmu. To pridonosi sprečavanju ateroskleroze jer je oksidirani LDL značajan rizik za njezin nastanak. Ateroskleroza je pak značajan faktor rizika za moždani i srčani udar. Također, izraelska istraživanja pokazala su da su antioksidativna svojstva nara snažnija i od onih koje imaju crno vino i zeleni čaj. Tome pridonose fitokemikalije poput polifenola, tanina i antocijana kojih je, prema tim istraživanjima, triput više u soku nara nego u jednakoj količini crnog vina ili zelenog čaja. Stoga se preporučuje popiti čašu soka od nara svaki dan, čime se može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje pogađaju svaku drugu osobu na svijetu.

Uz to, nar sadrži kalij, kalcij, fosfor i željezo pa se smatra i dobrim čuvarom zdravlja zuba i kostiju. Više nara na jelovniku pomoći će u prevenciji osteoporoze. Sok od nara pomaže i u borbi protiv bakterija stafilokoka i ešerihije koli, a neka istraživanja ukazuju i na to da pojačava kvalitetu spermija i smanjuje rizik za razvoj erektilne disfunkcije. In vitro istraživanja početkom 2000. pokazala su i da sok nara štiti zdravlje prostate. Zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava pomaže u borbi protiv raka
prostate, a istražuje se i utjecaj nara na zaustavljanje rasta stanica raka dojke. Protuupalna svojstva nara, koja zahvaljuje punikalaginu i drugim antioksidansima, djeluju i na smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, upala u probavnom traktu i drugih kroničnih upalnih bolesti.

Dobar i za pamćenje

Jedno drugo, manje istraživanje (na 28 starijih osoba) pokazalo je i da ekstrakt nara i sok od nara mogu usporiti gubitak pamćenja i razvoj Alzheimerove bolesti. Nakon što su neko vrijeme svakodnevno pili 2,5 dl soka od nara, ispitanicima su se poboljšali verbalni i vizualni aspekti pamćenja. Uz fizičko zdravlje, nar poboljšava i naše mentalno zdravlje. Fitokemikalije u ovom voću potiču stvaranje serotonina, koji pridonosi boljem raspoloženju, zadovoljstvu i opuštenosti.

Vrijedi truda

U naru kao voćki može se uživati od jeseni pa sve do kraja zime. Dozrijeva ujesen i uz grožđe i šljive smatra se vladarem jeseni. Također, plod se može dobro čuvati na suhom i hladnom mjestu ne gubeći svoja hranjiva svojstva. Očišćeno zrnje može se zamrznuti, a svježi sok mora stajati u hladnjaku i treba ga popiti u roku tri dana. Uza sve blagodati nara najveća prepreka njegovoj češćoj upotrebi je malo teže čišćenje, koje je nekima prava gnjavaža. Sjemenke nara čvrsto se drže jedna za drugu i ograđene su tankim opnama, veći plod ima više soka, a neki iz straha da ne napravi nered u kuhinji plod nara samo probuše i istisnu sok. Ipak, tako velik dio hranjivih sastojaka i većina vlakana u sjemenkama ostanu neiskorišteni pa se isplati uložiti malo truda i očistiti ga.

Jedan od najjednostavnijih načina je prerezati nar napola, razrezanu polovicu staviti na dlan jedne ruke iznad dublje zdjele (da sok ne prska uokolo), a drugom rukom uzeti žlicu i lupkati po kori. Svakim udarcem kroz prste će vam ispadati sjemenke i tako ćete vrlo brzo očistiti nar. Drugi način čišćenja nara je odrezati vrh nara (tamo gdje je “kruna”) pa zarezati koru na četvrtine. Plod razlomiti, otvoriti i prstima izvaditi sjemenke.

Plodovi zrelog nara su teški, okrugli i veličine naranče, a kora je crvenkasto-smeđa. Nar raste u krajevima s toplijom klimom – na Mediteranu, Aziji, a podrijetlom je iz Perzije. Kod nas ga ima u Dalmaciji, a na kontinentu uglavnom ne daje plod, ali se sadi kao ukrasna biljka. Njegovo latinsko ime je Punica granatum i opisuje njegovo porijeklo – najbolji plodovi su s područja Punice, današnjeg Tunisa, a granatum se prevodi kao “sa zrnima”, pa se ovo voće naziva i jabuka sa zrnima. Jedna od najstarijih kultiviranih voćki,

Simbol zdravlja i plodnosti

Tradicionalno se nar smatra simbolom plodnosti, ljubavi, neprekinutog obnavljanja ciklusa života i smrti, zdravlja i obilja. Spominje se u mnogim kulturama i religijama, u brojnim mitovima te likovnim i književnim djelima. Zapravo, smatra se da je nar, uz smokvu, maslinu, grožđe i datulju, jedna od najstarijih kultiviranih voćki. Koristio se kao ljekovita biljka za liječenje kašlja, crijevnih glista, dizenterije, dijareje, za jačanje krvnih žila, kod astme, bronhitisa… Danas pak veliku primjenu nalazi u kulinarstvu. Jede se sirov u voćnim i povrtnim salatama, bojom i okusom pristaje raznim voćnim, povrtnim, ribljim, mesnim carpaccima, dodaje se mesu, ribi, raznim slasticama… Sok nara koristi se i u pripremi sorbeta, hladnih umaka i želea.

Kako biste spriječili nastajanje zubnog plaka, pijte sok od šipka – zbog svojih antibakterijskih svojstava smanjit će šanse za loš dah i bolesti desni. I problemi s impotencijom znatno će se smanjiti konzumiranjem soka od šipka jer on poboljšava protok krvi u tijelu, a PMS i menopauza uspješno će se smanjiti zbog njegove sposobnosti uravnoteženja razine estrogena. S hladnijim danima stiže i slabiji imunitet koji rezultira sezonskom prehladom ili gripom. Zbog velikih količina vitamina C popijte jednu do dvije čaše razrijeđenog soka od šipka te očekujte ublažavanje i nestajanje nepotrebne hunjavice.

Nar u kulinarstvu

Od nara se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.

Kako biste pripremili ocat od nara, jedan do dva mogranja usitinite i pohranite u bocu zajedno s korom. Ovu mješavinu prelijte jednom litrom jabučnog octa i ostavite da se kora moči 30 dana i procijedite. Ocat od šipka, odličan je začin za salate koji pogoduje ljudima koji imaju amebe ili slične crijevne parazite.

Rok trajanja nara-šipka

Plod nara-šipka, na sobnoj temperaturi može izdržati mjesec dana, dok će u hladnjaku trajati dva mjeseca. Očišćeni nar možete zamrznuti i držati u zamrzivaču do godinu dana. Svježi sok od nara pohranjen u hladnjaku, trajat će tri dana.

Uživajte u ovoj jako zdravoj namirnici…

H.H.