Nije li se i Tomo Medved borio za slobodu govora?

Pa nije li sloboda govora ono za što se i ministar Medved, u časnoj odori "Tigrova", borio?...

Foto: FAH-screenshot-YouTube

Večernji list objavio je pismo pristiglo iz Ministarstva hrvatskih branitelja koje potpisuje Tomo Medved. Ministar reagira na članak objavljen na stranicama našeg lista prije desetak dana, 15. travnja 2019., pod naslovom “Zakon o braniteljima – mrtvo slovo na papiru”, a koji je tematizirao (ne)zapošljavanje hrvatskih branitelja koji, prema slovu zakona, imaju pravo na prednost pri zapošljavanju, pod jednakim uvjetima u odnosu na protukandidata. U svome reagiranju, ministar navodi kako članak donosi “niz proizvoljnih i neutemeljenih zaključaka”. Međutim, zaključci izneseni u članku nisu ni proizvoljni ni neutemeljeni, štoviše, riječ je o zaključcima iz izvješća pučke pravobraniteljice Lore Vidović za 2018. godinu, koja je u poglavlju o braniteljima podvukla kako se Zakon ne primjenjuje smisleno, a branitelji i članovi njihovih obitelji nisu dovoljno educirani o svojim pravima. Pravobraniteljica ove zaključke nije izvela proizvoljno, nego iz pritužbi branitelja, a tih je pritužbi, kako također navodi u izješću, 70 posto više no godinu ranije, što ilustrativno govori o (ne) provođenju ove točke, ali i drugih točaka Zakona o braniteljima. To je ono što bi ministra trebalo zabrinuti, a ne objava članaka koji ukazuje na spomenute činjenice.

Svojim reagiranjem ministar zapravo želi demantirati izvješće pučke pravobraniteljice, koje je nedavno predstavljeno i u Hrvatskom saboru, kao i izjavu Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, koji je temeljem svojih iskustava u svakodnevnom radu s braniteljima zaključio da je Zakon u stvarnosti “mrtvo slovo na papiru”. Pa nije li sloboda govora ono za što se i ministar Medved, u časnoj odori “Tigrova”, borio?

Također, ministar u svome reagiranju navodi kako “prije objave članka nije kontaktirano Ministarstvo”, pa bi ga ovim putem autorica članka željela obavijestiti kako je uoči objave članka odaslala upit na adresu njegove službe za odnose s javnošću, s datumom od 8. travnja, koji očito “nije bio prinesen njegovoj pozornosti”, kako bi to rekao premijer Plenković, no organizacija rada u Ministarstvu uistinu nije problem Večernjeg lista. U odgovoru na upit – za razliku od mnogih koji iz njegova Ministarstva nikada nisu stigli – ovoga je puta novinarka pozvana da se obrati Državnom inspektoratu, što je i učinila, premda se nadala sugovorniku upravo iz Ministarstva branitelja. U odgovoru na upit to joj nije ponuđeno. A nadzirući primjene prava prednosti pri zapošljavanju, nadležni Inspektorat rada je, prema podacima za 2018., donio 70 rješenja u kojima je utvrdio povredu prava prednosti, zbog čega je nadležnim sudovima podneseno 47 optužnih prijedloga. Ove brojke rječito govore o nepoštivanju prava na zapošljavanje branitelja, što je i bila intencija članka. A taj članak ni jednim slovom, zapravo, nije implicirao krivnju Ministarstva branitelja jer (ne)provođenje ovog zakona ionako nije u njegovoj domeni. Stoga, ministar bi prvi trebao osjećati nezadovoljstvo, čak i frustraciju što uzalud, u dobroj vjeri, piše preporuke braniteljima koje se, kao u slučaju dr.sc Ljiljane Zmijanović koja se uzaludno kandidirala na poziciju ravnatelja NP Krka, ignoriraju, na što je u članku upozorio i Zoran Maras. A da Maras nije jedini branitelj koji misli da je Zakon zapravo mrtvo slovo na papiru, ministar dobro zna.

“Ovakvim neprimjerenim i proizvoljnim (?!) tvrdnjama među braniteljsko-stradalničkom populacijom stvara se pogrešna slika o (ne)djelovanju Ministarstva”, piše ministar o izjavama pučke pravobraniteljice i predsjednika braniteljske udruge, objavljenima u članku koji je, osim portala Večernjeg lista, prenio i Braniteljski portal kamo je, što je uistinu nevjerojatno, pristiglo identično reagiranje ministra Medveda. No, iz komentara čitatelja na ovaj članak, kao i na druge članke iste tematike, bjelodano je kako se branitelji s neprovođenjem ovog Zakona, kada je riječ o zapošljavanju, svakodnevno susreću, zbog čega mnogi smatraju da im je status stečen u ratu u stvari otegotna, a ne olakotna okolnost.

Nije li, poštovani ministre, na korisnicima vašega Zakona da prosuđuju o djelovanju ili nedjelovanju Ministarstva branitelja, pa i na medijima da prenesu njihova iskustva i stavove? No, obuzet obračunima s novinarima i medijima, ministar je propustio uvidjeti da je poanta ovog članka bila samo jedna: upozoriti na neprovođenje jedne od odredbi Zakona o braniteljima, što bi trebao biti i njegov interes.

Autor / Renata Rašović, novinarka Večernjeg lista


Vezane vijesti;

-ZORAN MARAS: ‘Zakon o hrvatskim braniteljima – mrtvo slovo na papiru’…

-Objavljujemo u cijelosti demant minstarstva hrvatskih branitelja na tekst/ZORAN MARAS: ‘Zakon o hrvatskim braniteljima – mrtvo slovo na papiru’…

Comments are closed.