Obilježen Dan narcisa posvećen borbi protiv raka: Istaknuta važnost preventivnih pregleda

Poruka Dana narcisa je buđenje i davanje nade oboljelima od malignih bolesti...

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana narcisa, posvećenog borbi protiv raka, poznate osobe iz društvenog, političkog i sportskog života u subotu su na zagrebačkom Cvjetnom trgu tradicionalno dijelile narcise građanima te prikupljale donacije za rad udruga koje pomažu oboljelima i senzibiliziraju javnost o toj temi ukazujući na važnost preventivnih pregleda, što je istaknuo i ministar zdravstva Milan Kujundžić…

Međunarodni Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade.

Prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a akcija se održava radi pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

“Poruka Dana narcisa je buđenje i davanje nade oboljelima od malignih bolesti. Svi mi kao civilno društvo želimo im poslati tu poruku nade u ozdravljenje”, rekla je predsjednica udruge P.I.N.K.-life Nives Morić u izjavi novinarima na zagrebačkom Cvjetnom.

Stopa smrtnosti od raka po zadnjim je statistikama u blagom padu, oboljelih od karcionama je 22 tisuće, a smrtnost je veća kod muškaraca koji se, kazala je, puno rjeđe odazivaju na preventivne preglede. “I na tome sve udruge, institucije i mediji trebamo raditi”, dodala je.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 26,1 posto predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U 2015. godini zabilježeno je ukupno 22.503 novooboljelih od raka, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pri čemu su 53 posto oboljelih muškarci, a žene 47 posto.

Prema statističkim podacima Eurostata iz 2015. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 260,6 na 100.000 stanovnika. Hrvatska od svih 28 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2015. godini od 335,7 na 100.000 stanovnika, a prva je Mađarska (345,7 na 100.000 stanovnika). Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100.000 stanovnika i najviša je u EU.H

D.K.