OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA BITKE ZA “PJEŠČARU”U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno.

Nakon izvršenog etničkog čišćenja i počinjenih brojnih zločina nad Hrvatima Travnika, od strane Armije BIH u lipnju 1993. godine, 12. lipnja 1993. se odigrala presudna bitka, čuvena "Bitka za Pješčaru"...

Nakon izvršenog etničkog čišćenja i počinjenih brojnih zločina nad Hrvatima Travnika, od strane Armije BIH u lipnju 1993. godine, 12. lipnja 1993. se odigrala presudna bitka, čuvena “Bitka za Pješčaru”, zahvaljujujući kojoj je spriječen nastavak krvavog pohoda Armije BIH u travničkoj općini i nad travničkim Hrvatima.

Obilježavanje ove herojske bitke kojom je zaustavljen daljnji progon travničkih Hrvata, obranjen značajan teritorij, uključujući i ratnu bolnicu u Novoj Biloj počeo je u 15.45 sati, 12. lipnja, kod spomen obilježja Pješčara.

Na spomen obilježju “Pješčara” danas su uz molitvu položeni vijenci i upaljene svijeće od strane predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika sportskog, obrazovnog i društveno-kulturnog života travničkog kraja kao i hrvatskih političkih predstavnika sa županijske i općinske razine.

Bitka za Pješčaru jedna je od najvažnijih bitki u Lašvanskoj dolini.

Brdo Pješčaru i kotu Hrašće snage Armije BiH i mudžahedini su više od pola godine pokušavali osvojiti. Prema procjenama vojnih analitičara, bitka za Novu Bilu, a time i Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašče, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Samo tog 12. lipnja 1993. godine, četiri dana nakon što su snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, dotada svog ratnog saveznika u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je lakše i teže ranjeno. U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

Bitka za Pješčaru

Čuje se još grmljavina
brani se rodna gruda,
pred buru zavlada tišina
muđahedini neće proći ovuda.
Lašva je suzna dolina
tu je naša Domovina,
svoj Dom srcem branimo
Stoljećima tu živimo.
Bojovnici tu stoje
ratnika Agatića se prisjetimo,
nevjernika se ne boje
za Slobodu mi živimo.
To se nikada ne zaboravlja
nama putokaz ostavlja,
ratnici su sve od sebe dali
svoj Dom su odbranili.
Pješčara je krvlju natopljena
suzna dolina je odbranjena,
tu je zaustavljena sila
koja Bogu nije mila.
Sokolovi tu stoje
neprijatelja se ne boje,
bježe dušmani kleti
bradate nakaze i aveti .
Ostali su krvavi tragovi
tu bdiju Hrvatski sinovi,
Stijeg se Hrvatski vijori
s ljubavlju o ratnicima zbori.

Autor Vlado Visković – Hrvatski Pjesnik

G.S.

VEZANE VIJESTI

(VIDEO) (Titov „đavolji otok“) 28. studenoga 1949. Goli Otok i svjedočanstva- Mučenja i teror bili su strašniji nego u nacističkim logorima, najgori u povijesti svijeta!