Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Orbán postigao dogovor s NATO-om, Mađarska se neće miješati u rat u Ukrajini

Foto:Pixabay

 

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán dobio je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom jamstva da se Mađarska ne mora miješati u rat u Ukrajini.

Na konferenciji za medije nakon sastanka premijera Orbána i Stoltenberga, Mađarska je otišla s jamstvima da će joj biti dopušteno zadržati svoje stajalište za mir, objavio je Remix.

“Danas smo dobili jamstva da u slučaju rata Ukrajine i Rusije nećemo morati sudjelovati u nikakvoj vojnoj akciji izvan teritorija Mađarske i da Mađarska neće dati novac tom zajedničkom teretu, niti će slati ljude u ovaj rat. Niti će se mađarski teritorij koristiti u svrhu pridruživanja ovom ratu. Odobreno nam je sve što smo smatrali potrebnim”, izjavio je Orbán.

Orbán je podsjetio na ulogu Mađarske, Stoltenberg kaže da Budimpešta ima pravo na samostalne odluke

Dodao je kako Mađarska i dalje aktivno sudjeluje u operacijama NATO-a, spomenuvši 1.300 mađarskih vojnika u misijama NATO-a; aktivnosti zračnog nadzora u Slovačkoj, Sloveniji i baltičkim zemljama i ulogu kao veze diljem srednje Azije i Afrike.

Stoltenberg je sa svoje je strane ponovio pravo Mađarske na autonomiju, istodobno jamčeći da Orbán ni na koji način neće stajati na putu odlukama drugih članica NATO-a da se više uključe u sukob.

“Premijer Orbán jasno je stavio do znanja da Mađarska neće sudjelovati u tim naporima NATO-a i prihvaćam to stajalište. (…) U tim aktivnostima neće sudjelovati mađarsko osoblje, a mađarska sredstva neće se koristiti za njihovu potporu. Istodobno, premijer mi je pružio uvjeravanja kako se Mađarska neće protiviti tim naporima, omogućavajući drugim saveznicima napredak”, izjavio je glavni tajnik NATO-a.

Cijelo vrijeme Orbán je ostao pri stajalištu da Mađarska, kao članica NATO-a, nema obvezu slati vojsku niti na bilo koji način olakšavati vojne operacije na terenu. Danas je to potvrdio glavni tajnik Stoltenberg, navodeći:

“Nije obveza NATO-a sudjelovati u svim misijama i operacijama ili aktivnostima NATO-a, sve dok se svi saveznici u NATO-u pridržavaju temeljnih obveza iz Washingtonskog ugovora, naše kolektivne obrane, naših sigurnosnih jamstava”, prenosi Narod.hr.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...