Nedjelja, 12. siječnja 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti…

Patlidžan nije baš popularna namirnica, no ovo povrće koje je blisko srodno s rajčicama, paprikama i krumpirom – zaslužuje biti među omiljenim našim povrćem…

Patlidžan, poznat još i kao balancana, pripada porodici biljaka noćne sjene, a ima gorkasti okus i spužvastu teksturu. Najpopularniji je duguljasti patlidžan kojeg možemo prepoznati po izrazitoj ljubičastoj boji. U Indiji, otkuda i potječe, konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Europu, u 14. stoljeću.

  1. Patlidžan je najbolje konzumirati između kolovoza i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina, donosi ordinacija.
  2. Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, no u svijetu se razlikuje veliki broj sorta koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke…
  3. Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1KCfolne kiseline.
  4. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
  5. U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krumpira i rajčici, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, no smatra se da doza od 200 mg može izazvati otrovanje. Kada se on neutralizira u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utječe na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.
  6. Kako bi se solanin u potpunosti eliminirao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, pirjanje ili prženje, odnosno pohanje.
  7. Patlidžan ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i sniziti razinu lošeg kolesterola.
  8. Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.
  9. Gorki okus patlidžana možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.
  10. Patlidžan se može kombinirati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

Tjestenina s patlidžanom, rajčicom i mozzarellom

Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

  • tjestenina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 patlidžan
  • 250 grama cherry rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • slatke paprike
  • crni papar
  • sol
  • 250 grama mozzarelle
  • svježi listići mente

Priprema:

Tjesteninu skuhajte kao i obično, a prije nego što ju iscijedite, izlijte 250 ml vode u čašu. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok dok ne dobije zlatnu boju (8 do 10 minuta). Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte! Tanjur ukusne tjestenine s patlidžanom možete ukrasiti s par svježih listića mente.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Najnovije

Primorac zahvalio biračima i simpatizerima

Predsjednički kandidat Dragan Primorac u obraćanju u nedjelju nakon održanih predsjedničkih izbora čestitao je i zahvalio biračima, kao i onima koji nisu izašli na...

Milanovićev govor nakon uvjerljive pobjede: Moja ruka je ispružena, molim da Vlada shvati poruku birača

U pobjedničkom govoru Zoran Milanović zahvalio je građanima na podršci, istaknuvši kako pobjedu vidi kao priznanje svom dosadašnjem radu i snažnu poruku Vladi o...

Tko ne pruži ruku svom prijatelju u nevolji zapravo i nije njegov prijatelj

Hrvati su kao narod često skloni generaliziranju, na način kojim veću skupinu ljudi nekog naselja, sela, općine ili skupine branitelja ili ne branitelja, neke...

Bošnjački udžbenici iz povijesti krivotvore prelazak na islam i doba Osmanlija, negiraju Hrvate i Srbe

Opasno mitomansko štivo koje se skriva u udžbenicima iz povijesti stvara podlogu za razvoj teorija o ekskluzivnosti jednoga naroda i negiranju identitetu drugih dvaju.   Bošnjački...

Tomaševićeve kemije prešle svaku mjeru: znate li jesu li zaštitari u školama osuđeni kriminalci ili pedofili ???

Čak troje ravnatelja osnovnih škola u Zagrebu danas nas je kontaktiralo i sablaznilo činjenicom da se u školama kreću zaštitari koji nisu prošli sigurnosnu...