Petak, 14. veljače 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti…

Patlidžan nije baš popularna namirnica, no ovo povrće koje je blisko srodno s rajčicama, paprikama i krumpirom – zaslužuje biti među omiljenim našim povrćem…

Patlidžan, poznat još i kao balancana, pripada porodici biljaka noćne sjene, a ima gorkasti okus i spužvastu teksturu. Najpopularniji je duguljasti patlidžan kojeg možemo prepoznati po izrazitoj ljubičastoj boji. U Indiji, otkuda i potječe, konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Europu, u 14. stoljeću.

  1. Patlidžan je najbolje konzumirati između kolovoza i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina, donosi ordinacija.
  2. Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, no u svijetu se razlikuje veliki broj sorta koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke…
  3. Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1KCfolne kiseline.
  4. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
  5. U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krumpira i rajčici, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, no smatra se da doza od 200 mg može izazvati otrovanje. Kada se on neutralizira u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utječe na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.
  6. Kako bi se solanin u potpunosti eliminirao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, pirjanje ili prženje, odnosno pohanje.
  7. Patlidžan ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i sniziti razinu lošeg kolesterola.
  8. Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.
  9. Gorki okus patlidžana možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.
  10. Patlidžan se može kombinirati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

Tjestenina s patlidžanom, rajčicom i mozzarellom

Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

  • tjestenina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 patlidžan
  • 250 grama cherry rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • slatke paprike
  • crni papar
  • sol
  • 250 grama mozzarelle
  • svježi listići mente

Priprema:

Tjesteninu skuhajte kao i obično, a prije nego što ju iscijedite, izlijte 250 ml vode u čašu. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok dok ne dobije zlatnu boju (8 do 10 minuta). Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte! Tanjur ukusne tjestenine s patlidžanom možete ukrasiti s par svježih listića mente.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Najnovije

Danas se obilježava 80. godišnjica od ubojstva mostarskih franjevaca

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru večeras u 18 sati slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike...

Trump: Američki i ruski dužnosnici sastat će se u petak u Münchenu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u da će se američki i ruski dužnosnici sastati u petak u Münchenu te da je pozvana i...

Biblijska poruka 14. 2. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iscjeljenje gluhonijemoga

Mk 7,31-37   Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da...

Premijera Sedlarovog filma ”Hrvatski Mučenici” 17. ožujka

Novi dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara naziva ''Hrvatski mučenici'' bit će premijerno prikazan 17. ožujka u hrvatskim kinima i diljem svijeta. Sedlar je, gostujući na...

Biblijska poruka 13. 2. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nepopustljivost i upornost ojađane majke

Mk 7,24-30   Usta Isus i otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti,...