Peternel: Ako Tomašević ne razriješi ravnateljicu KB Sveti Duh i ne riješi upis djece u vrtiće, neka odstupi i neka se raspišu novi izbori!

Igor peternel, predsjednik DP-a Zagreb i potpredsjednik Gradske skupštine, komentirao je vijest kako je više od 3000 djece koja imaju uvjete ostalo bez mjesta u vrtiću u Zagrebu.

”Domovinski pokret upozoravao je na katastrofu koja prijeti u vezi upisa u vrtiće. Apelirali smo da se ne ide na ukidanje mjere roditelj odgojitelj sve dok se ne osiguraju vrtićki kapaciteti kako bi se djeca koja izlaze iz mjere mogla smjestiti u vrtić”, poručio je Peternel.

Upozorio je kako ih nisu slušali, nego su ideološki preko koljena silovali, i kako sada imamo situaciju da preko 3000 djece s ispunjenim kriterijima nije upisano u vrtiće, a 5000 djece od sveukupnog broja prijavljene djece ostalo je bez upisa. Istaknuo je da je to neodrživa situacija, i da stoga postavljaju pitanje što će se dogoditi ako jednog dana neće biti mjesta u školama.

”Hoćemo li onda djecu prestati upisivati u škole sa 6 ili 7 godina pa propisati da krenu u školu od desete godine? Smatramo da gradonačelnik i gradska vlast moraju osigurati svoj djeci upis u vrtić po subvencioniranim cijenama, i da se niti djeca, niti njihovi roditelji, ne smiju na bilo koji način diskriminirati”, naglasio je Peternel.

Ako to nisu u stanju, kaže Peternel, onda moraju osigurati alternativu i subvencionirati upise u privatne vrtićke kapacitete ili na bilo koji drugi način riješiti problem, tako da se proširuju vrtićki kapaciteti i da se kombinira s privatnim vrtićkim kapacitetima.

”To je nešto što se mora napraviti. Očekujem od gradonačelnika grada Zagreba da reagira i očekujem od Vlade Republike Hrvatske da reagira, jer je ova situacija s vrtićima neodrživa i zapravo predstavlja depopulacijsku mjeru, demotivira roditelje na proširenje obitelji i stvara paniku. Roditelji moraju imati pravo, uz asistenciju društva, moći se sigurno vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta i nastaviti privređivati i uzdržavati svoju obitelj”, rekao je.

Peternel je poručio kako bi gradonačelnik Tomašević, zbog opetovanih i nevjerojatnih propusta da se riješi situacija u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, te propusta s upisima djece u vrtiće, a na što je bio upozoravan, trebao smijeniti ravnateljicu KB Sveti Duh, Ana-Mariju Šimundić, i osigurati vrtićke kapacitete za svu djecu koja zadovoljavaju kriterije: ”Ako to nije u stanju, pozivamo Tomaševića da momentalno odstupi i da se raspišu novi izbori!”.