Preminuo ratni heroj, general Miljenko Mića Lasić. Objavljena osmrtnica!

Preminuo je na obljetnicu formiranja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u kojem je od početka aktivno sudjelovao...

General Hrvatske vojske i HVO-a, Miljenko Mića Lasić, preminuo je u četvrtak u 67. godini života. General Lasić preminuo je od posljedica koronavirusa u Kliničkom bolničkom centru Split…

Preminuo je na obljetnicu formiranja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u kojem je od početka aktivno sudjelovao.

General Lasić rođen je u Uzarićima kod Širokoga Brijega 1954. godine gdje je i živio. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Mostaru, u Sarajevu je završio Višu komercijalnu školu, a potom se bavio privatnim poduzetništvom.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata i zapovjednik Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, kasnije Zbornog područja Mostar. Bio je general Hrvatske vojske i HVO-a, ratni vojni invalid te nositelj više ratnih vojnih odličja.

Nakon agresije na Republiku Hrvatsku kao dragovoljac priključio se postrojbama Hrvatske vojske. Najprije oko Zadra, a zatim se borio i na Južnome bojištu nadomak Dubrovnika.

Bio je jedan od osnivača hrvatskih dragovoljačkih postrojbi u Bosni i Hercegovini. Bio je zapovjednik Druge satnije Poskok bojne, koja je bila među prvima koja je stala u obranu Mostara i Hercegovine.

Nakon oslobođenja Mostara u lipnju 1992. godine postao je zapovjednik obrane Mostara, a zatim Operativnog područja Mostara, a kasnije i Zbornog područja Mostar. U akciji oslobođenja Kupresa 1994. Mića Lasić izgubio je oko. Zbog sudjelovanja u brojnim ratnim operacijama dobio je više ratnih vojnih odličja.

Prije nekoliko godina preselio se u Hrvatsku nakon što su pravosudne vlasti BiH vodile istragu protiv njega i niza hrvatskih časnika. Njegovo ime spominjalo se i tijekom procesa šestorici dužnosnika Herceg Bosne.

General Lasić privatno je bio samozatajna osoba pa se rijetke njegove javno dostupne fotografije. Ova koju objavljujemo je iz amaterskog vide operacije “Lipanjske zore” 1992. godine, u kojoj je sudjelovao kao jedan od zapovjednika donosi Maxportal

Lasić je obolio od COVID-19 sredinom prošlog mjeseca, a tek nakon desetak dana kada je dobio upalu pluća, odlučio se za liječnički tretman. U COVID bolnici u Splitu bio je priključen na kisik, a posljednja četiri dana i na respirator.

Vrijeme i mjesto pokopa generala Lasića još uvijek nije objavljeno.

Objavljena je osmrtnica preminulog generala Miljenka Miće Lasića koju možete pogledati-OVDJE i na linku ispod https://eosmrtnice.ba/osmrtnica/general-miljenko-mica-lasic/

https://eosmrtnice.ba/osmrtnica/general-miljenko-mica-lasic/

Klikni na FOTO

Osmrtnica

D.K. /Braniteljski portalVezane vijesti;

VIDEO Na današnji dan prije 29 godina osnovano Hrvatsko vijeće obrane, stožerna vojska koja osigurala opstanak Bosne i Hercegovine kao države!.