Završen dvodnevni simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“

Dvodnevni znanstveni teološki simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ zaključen je u subotu 2. srpnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije...

FOTO: TU ZGN//SIMPOZIJ "ŽIVOT I DJELO KARDINALA FRANJE KUHARIĆA"

Dvodnevni znanstveni teološki simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ zaključen je u subotu 2. srpnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Drugog dana održano je peto i šesto zasjedanje tijekom kojih su izlagali Lucija Boljat i Josip Horvat (Nadbiskup Franjo Kuharić i aktivnosti glede zakona u životu Crkve zagrebačke); Tomislav Hačko (Nadbiskup Franjo Kuharić i glavne teme božićnih i uskrsnih pastirskih poruka); Marija Pehar (Nadbiskup Franjo Kuharić i mariološko-marijanski naglasci u njegovim propovijedima i govorima); Josip Šimunović i Jelena Lončar (Nadbiskup Franjo Kuharić i Caritas Zagrebačke nadbiskupije); Josip Kuhtić (Nadbiskup Franjo Kuharić: biskup i pastir – duhovni lik svećenika); Jasna Krista Mijatović (Nadbiskup Franjo Kuharić i posvećeni život); Franjo Podgorelec (Nadbiskup Franjo Kuharić i duhovnost koju je živio); Tomislav Markić (Nadbiskup Franjo Kuharić u hrvatskom iseljeništvu); Tomica Plukavec (Nadbiskup Franjo Kuharić i obnova unutrašnjosti zagrebačke prvostolnice (1970.-1984.)); Nino Škrabe (Nadbiskup Franjo Kuharić – sin jaskanskog kraja).
Nakon plenarne rasprave na kraju svih izlaganja u ime programskog odbora zahvalio je predsjednik odbora prof. dr. sc. Tonči Matulić, rekavši kako je simpozij bio planiran o 100. obljetnici rođenja kardinala Kuharića, no zbog pandemije morao je biti odgođen. Zahvalio je upravi Katoličkoga bogoslovnog fakulteta na podršci u organizaciji te svim izlagačima i sudionicima. Također, prof. Matulić najavio je izdavanje zbornika koji će sadržavati duže verzije svih izlaganja.
Na kraju se obratio i dekan KBF-a prof. dr. Josip Šimunović: „Na kraju Znanstvenoga teološkog simpozija koji je predstavio bogatstvo života i djela kardinala Franje Kuharića, vjerujem da smo uspjeli dozvati u sjećanje dragi lik novije crkvene povijesti Zagrebačke nadbiskupije, ali i novije crkvene i društvene povijesti Hrvatske uopće“.
„Svako predavanje promatralo je osobu kardinala Franje Kuharića u dobivenoj temi te tako gradilo ljepotu privlačne jednostavnosti Evanđelja ostvarene u njegovu životu“, dodao je prof. Šimunović i zahvalio svima koji su se na bilo koji način uključili u ostvarivanje ovog simpozija te proglasio simpozij zatvorenim.

Simpozij je organizirao Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

L.K.

VEZANE VIJESTI

Značaj duhovne ostavštine Sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića na 20.obljetnicu njegove zemaljske smrti