1. KOLOVOZ 1991. Sjećanje na stravičan egzodus i pokolj Hrvata iz Dalja, Aljmaša i Erduta

egzodus hrvata
Stravičan egzodus hrvata pred srbočetničkim agresorom

1. KOLOVOZ 1991.
Sjećanje na egzodus Hrvata iz Dalja, Aljmaša i Erduta
Sjećamo se 1. kolovoza 1991. godine. Dan je to kada su stanovnici Dalja, Erduta i Aljmaša na brutalan način protjerani iz svojih domova. Krajnji cilj JNA bio je da uz pomoć srpskog stanovništva okupira Baranju i sela na ušću Drave i Dunava te ih poveže u cjelinu. Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta bježe pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek.
Sjećamo se tragične pogibije 39 hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde i Civilne zaštite, koji su 1. kolovoza 1991. godine ubijeni u napadu tadašnje Jugovojske i srpskih paravojnih formacija na Policijsku postaju Dalj.

Satima su tog crnog prvog kolovoza hrabri daljski branitelji izdržali napad brojčano i tehnički nadmoćnijeg okupatora, znajući da padom policijske postaje, pada i Dalj.

Nakon što je odbijen ultimatum za bezuvjetnu predaju, napadnuti su tenkovima, a borba je završila topničkom granatom, koja je u potpunosti uništila postaju.
Uslijedila su ubojstva i etnički progon svog nesrpskog stanovništva s toga područja…
2011. godine svjetlo dana ugledao je dokumentarni film Hrvatske televizije “Šlep za rasute terete”, koji svjedoči o nezamislivim patnjama stanovnika hrvatskih sela istočno od Osijeka koji nisu uspjeli pobjeći pred velikosrpskom agresijom.

Braniteljski portal