1. lipnja 1957. godine u mjestu Kruščica kod Gospića rođen je heroj Domovinskog rata Pavo Vukelić – Pajo

Početkom 1994. godine u Virovitici je formirana 81. samostalna gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“, a u jesen iste godine pridružuje joj se i Pajo s cjelokupnim izviđačko-diverzantskim vodom 132. brigade kojem je bio zapovjednik...

Na današnji dan, 1. lipnja 1957. godine u mjestu Kruščica kod Gospića rođen je heroj Domovinskog rata Pavo Vukelić – Pajo. Odrastao je u skromnoj i ponosnoj ličkoj obitelji.
U jesen 1991. godine Vukelić dolazi u Orahovicu i pristupa 132. našičkoj brigadi Hrvatske vojske s kojom sudjeluje u obrani orahovačkog kraja vodeći svoje izvidnike u niz opasnih, ali i uspješnih akcija. Početkom 1994. godine u Virovitici je formirana 81. samostalna gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“, a u jesen iste godine pridružuje joj se i Pajo s cjelokupnim izviđačko-diverzantskim vodom 132. brigade kojem je bio zapovjednik. S 81. gardijskom bojnom Pajo sudjeluje u oslobodilačkim operacijama hrvatskih snaga „Bljesak“ i „Ljeto ’95“. Prilikom te operacije „Kumove“ je susreo ratni snimatelj Petar Malbaša. Tom prilikom snimio je Pavu Vukelića. Nakon što ga je Malbaša upitao „Idemo li dalje?“ Pajo mu je odgovorio „Idemo, idemo. Do kraja. Svaku stopu hrvatske zemlje ćemo osloboditi. Svaku.“ Tako je i bilo i „Kumovi“ su Pajine riječi potvrdili u operaciji „Oluja“, a kasnije su sudjelovali i u operaciji „Maestral“.

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine dolazi do spajanja 81. gardijske bojne s 2. gardijskom brigadom Hrvatske Vojske. Vukelić tada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika 2. gardijske brigade, koju je vrlo uspješno obnašao. Na poziv iz 1. Hrvatskog gardijskog zbora prešao je u isti krajem srpnja 1997. godine. Tamo je obnašao dužnosti vezane za zaštitu predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana, a umirovljen je 15. listopada 2002. godine.

Za svoj golemi doprinos u Domovinskom ratu, na prijedlog nadređenih zapovjednika odlikovan je odličjima: Red Kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red Hrvatskog pletera te je nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 5 godina uzorne službe, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 10 godina uzorne službe, te medalja „Iznimni pothvat“, „Bljesak“, „Ljeto 95“ i „Oluja“. Uz spomenuta odlikovanja, spomenice i medalje, više puta je pismeno pohvaljivan i nagrađivan. U operaciji „Bljesak“ je prvog dana prilikom probijanja linija, zadobio prostrijel podlaktice, a već sutra ujutro vratio se svojim ljudima i s njima ušao u Okučane.

Nakon umirovljenja Pavo Vukelić – Pajo istaknuo se i kao izbornik Hrvatske ribolovne reprezentacije s kojom je dva mjeseca prije smrti osvojio 1. mjesto u ribolovu šarana na 16. svjetskom prvenstvu u Italiji. Preminuo je 15. studenog 2014. godine od posljedica moždanog udara. Na sprovodu u Orahovici okupilo se mnoštvo od 3 tisuće ljudi, a ulica u kojoj je Pajo ondje živio danas nosi njegovo ime.

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat