Subota, 13. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hodak o Mamiću: Ili je riječ o kleveti i uvredi ili imamo najveću korupcijsku aferu u hrvatskom pravosuđu

Između ostalog, govorio je o aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi

“Mislim da se trebamo boriti i da trebamo reći tim ljudima dosta, ljudima koji se zovu Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH. Ne postoje institucije u RH i Europi u kojima Sessa nije predsjednik. Čuli ste, Europe. Čovjek kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Rekao sam pred vama već dva puta i još jednom ponavljam da sam spreman u svakom trenutku se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i svim institucijama RH da dokažem da je Đuro Sessa kriminalac i da sam mu osobno kao predsjedniku suda donosio novac u kancelariju da bi mijenjao donesene presude ili utjecao na sudske sporove u toku”, rekao je Mamić u utorak.

Ima li Mamić dokaze?

Ugledni odvjetnik i kolumnist portala Direktno Zvonimir Hodak komentirao je Mamićevu izjavu, donosi direktno.hr.

“To su teške optužbe, neprimjereno teške i one mogu postati optužbe u formalno pravnom smislu samo ako se mogu poduprijeti dokazima. To su tvrdnje koje spadaju pod kazneno djelo klevete i uvrede, ali ako bi Mamić imao neke konkretne dokaze za one organe koji su za to zaduženi, onda bi to bila velika afera i to bi bilo nešto nezabilježeno u pravosudnoj povijesti RH od ’91. godine dalje”, ocijenio je Hodak u razgovoru za portal Direktno.

Optužbe su teške, navodi dalje, i sada je po njemu samo pitanje “stoji li iza toga jedan revolt zbog potvrđene presude na Vrhovnom sudu Hrvatske ili iza toga stoje činjenice i dokaze koje je Mamić spreman prezentirati organima gonjenja RH”.

“Ako bi uvrede i klevete koje su danas bile izrečene mogle biti dokazive, onda to prerasta u nešto sasvim drugo, u jednu korupcijsku aferu u Hrvatskoj koju nitko ne želi”, poručio je Hodak.

Sigurno je da ovo što je Mamić izrekao na konferenciji za medije ne može koristiti Sessi, kaže Hodak te dodaje da mu formalno pravno to može jako naškoditi isključivo ako je rečeno i dokazivo, naglasio je.

Ipak, na naše pitanje hoće li to utjecati na izbor predsjednika Vrhovnog suda oko kojeg se stvorio spor na relaciji predsjednik Zoran Milanović-premijer Andrej Plenković-predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pa se tu spominje i ime Zlate Đurđević, koja se nije javila na javni poziv Državnog sudskog vijeća, Hodak smatra da neće imati veliki utjecaj.

Manjkavosti Ustava

Kaže da se točno zna na koji način se bira predsjednik Vrhovnog suda, “i taj problem koji se stvorio pokazuje nešto treće, odnosno koliko manjkavosti, kako kaže, ima sam Ustav RH.

“Ako predsjednika Vrhovnog suda bira Hrvatski sabor, ali isključivo to mora biti odabir predsjednika Republike, onda smo dovedeni u slijepu ulicu. Zakon o sudovima kaže da se mora objaviti javni poziv, taj poziv ima određeni vremenski rok koji, ako se  premaši, samo oni koji su se odazvali na taj javni poziv mogu se kandidirati. I što sada?”, pita se ugledni odvjetnik.

Dogodilo se to da između troje kandidata koji su se javili, predsjednik Zoran Mlanović ne želi niti jednoga za predsjednika Vrhovnog suda te dodaje da bi jedino logično bilo “da se taj poziv ponovi”.

Međutim, Ustav je nedorečen, tvrdi Hodak. “Ako predsjednik Republike isključivo bira što je onda s pravom Hrvatskog sabora? Ako on odabire nekoga koga on želi, a Hrvatski sabor ne želi, onda se opet nalazimo u slijepoj ulici”.

“Mislim da ustavotvorci koji su 90-tih krenuli s puno elana u stvaranje hrvatskog Ustava kao npr. Krunoslav Olujić, promaknula im je ovako jedna ‘banalna stvar’ da napravi raskol između Hrvatskog sabora i predsjednika države oko biranja prvog čovjeka u hrvatskom pravosuđu tj. predsjednika Vrhovnog suda”, ocijenio je Hodak.

“Sad se svi odjednom čudimo kako se to sve skupa moglo dogoditi, a vidite da se dogodilo”, poentirao je odvjetnik.

T.H.Vezane vijesti;

POGLEDAJTE VIDEO Zdravko Mamić tvrdi da je Sessi nosio novac, objavio je i imena sudaca: ‘Dao sam im pola milijuna eura‘

 

Najnovije

Svi smo mi klečavci – samo su neki 2 u 1 kmečavci i klečavci

General Željko Glasnović na svom facebook profilu prenio je objavu Anite Plazibat koju prenosimo u cijelosti: "Svi smo mi klečavci - samo su neki 2...

Program Rodnih studija vraćen na dodatno usklađivanje

Tema osnivanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu - dobila je svoj nastavak. Prema tumačenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih riječ je o novom studiju...

Thompson će 8. kolovoza održati prvi samostalni koncert nakon dvije godine

Foto:Facebook   Stigla je važna vijest za sve obožavatelje Marka Perkovića Thompsona. Nakon pune dvije godine održat će samostalni koncert na stadionu Gospin dolac u Imotskom....

Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob DP-a i ljevice

Foto:HRT/Screenshot   Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob između DP-a i ljevice oko pitanja roda. Jesu li ugrožena prava molitelja na trgovima ili pak oni...

Split nazvao vrtić po partizanki koju su ubili Nijemci, DP-ovci šokirani

Foto:Facebook   Grad  Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina,...