Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

11 kolovoza 1991: TERORISTIČKI NAPAD ČETNIKA S PAPUKA NA HRVATSKU POLICIJU, izrešetali im vozilo, jednog ubili, više ranili

Napetost koja je vladala 1991. godine u selima pod Papukom rezultirala je napadom lokalnih četnika na hrvatske policajce iz policijske postaje Orahovica, koji su 11. kolovoza 1991. godine krenuli u uobičajenu ophodnju.

Neposredno prije toga, općinski čelnici Orahovice posjetili su mjesne Srbe te s njima razgovarali o problemima koji ih muče.

Tako su im se u jednoj od posjeta, Slatinskom Drenovcu, 4. kolovoza požalili na česte policijske kontrole, ali i izgled hrvatskog grba koji ih je podsjećao na slovo U. No, unatoč tome, izrazili su spremnost na suradnju s predstavnicima službene hrvatske vlasti.

Međutim, već idućeg dana, 5. kolovoza pojavila se prva naznaka kako će nastati problemi. Naime, u središtu Slatinskog Drenovca zavijorila se srpska zastava.

Iako je izgledalo kao da će se stvari izgladiti, budući su zastavu mještani sami uklonili bez da je hrvatska policija morala izlaziti na teren, oni su to svejedno radili. I dalje su izlazili u ophodnje.

No, stvorila se i određena razina povjerenja, pa su hrvatski policajci krenuli u svoje ophodnje ne noseći pancirke, ne vjerujući da će se dogoditi išta loše. Tako su kobnog prijepodneva 11. kolovoza 1991. hrvatski policajci krenuli u još jednu ophodnju.

Nisu ni slutili da su im pobunjeni Srbi i aktivisti Srpske demokratske stranke na ulazu u selo postavili zasjedu.

Policajci se našalili, a onda je krenuo pakao

Nakon što su prošli Humljane te došli do ulaza u Pušinu, vidjeli su našarana četiri ćirilična slova S. Čak su se i našalili da će im trebati putovnica, a onda su odjednom srpski pobunjenici zapucali na njih. Izrešetali su vozilo hrvatskih policajaca te ga pogodili s ukupno 61 metkom.

No, pritom je jedan od hrvatskih policajaca Josip Jurković koji je vozio, nekako ispao iz vozila, pribrao se, brzo dohvatio pušku te uzvratio rafalima. To je napadače donekle omelo, no u napadu su ubili policajca Stjepana Mlakara koji je odmah podlegao ozljedama, dok su Franju Sterlu teško ranili s 13 metaka. Jurković je bio lakše ranjen.

Kad se situacija raščistila, preživjeli policajci zvali su pomoć, no nitko od automobila koji su vozili ka Pušini nije se zaustavio. Naposljetku se zaustavio jedan biciklist koji je došao iz pravca Humljana, pa jedan automobil s obitelji koji je došao iz pravca Pušine. Vozač automobila otišao je po Hitnu pomoć, koja je uskoro došla. Preživjele su odvezli u bolnicu.

O događaju snimljen dokumentarni film

Ta ophodnja bila je posljednja koja je otišla obići brdska sela na Papuku, a taj napad bio je posljednji čin pobunjenih Srba na orahovačkom području prije nego što su izbila ratna djelovanja.

Sutradan, 12. kolovoza je proglašena autonomna oblast pobunjenih Srba, tzv. SAO Zapadna Slavonija, a kraj je ostao okupiran četiri mjeseca, sve do prosinca 1991. kad su u operaciji Papuk ’91. oslobođena podpapučka sela.

Stjepan Mlakar time je postao prvi poginuli branitelj u Domovinskom ratu na području današnje Virovitičko-podravske županije. No, tragedija obitelji Mlakar nije se zaustavila na ovome. Dvadesetak dana poslije, velikosrpski osvajači su počinili pokolj u Balincima, Četekovcu i Čojlugu u kojem su ubili Stjepanova mlađeg brata Milana. Kod mjesta pogibije Stjepana Mlakara podignuto je poslije spomen-obilježje, a u Orahovici se ulica u kojoj je policijska postaja zove po Stjepanu Mlakaru.

O događaju je 2020. godine snimljen dokumentarni film “Posljednja patrola” autora Dine Mataza. Na filmu je radio pet mjeseca. Neumorno je pretraživao, dovlačio ljude da bi film izgledao što bolje. Mataz kaže da je ciljao da film ostane budućim generacijama koje nikada ne smiju zaboraviti hrvatske heroje i Domovinski rat. Na snimanje ga je potaknula činjenica što se godinama dolazilo na komemoracije za Stjepana Mlakara i na tome se je sve završavalo, sve je ostalo na marginama školskih udžbenika. Također ga je osobito potaknulo i potresno svjedočenje medicinske sestre Zdenke Jurenac koja je izašla na teren i spasila život hrvatskom policajcu.

Za ovaj zločin nikada nije odgovarao niti jedan od počinitelja koje je predvodio Milenko Stanković, a dvanaestorici je suđeno u odsustvu na Županijskom sudu u Osijeku za napad.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...