Subota, 27. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 28. godišnjica vojno-redarstvene akcije Medački džep u kojoj je život izgubilo 13 hrvatskih heroja iz vojske i policije, njih 53 je ranjeno

Na današnji dan prije 28 godina, 9.rujna 1993.godine počela je oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih postrojbi Medački džep. U ovu akciju u rano jutro 9.rujna 1993.godine krenule su oslobodilačke postrojbe iz 9.gardijske brigade na čelu s generalom Mirkom Norcem, specijalne postrojbe MUP-a na čelu s generalom Mladenom Markačem, Domobranska bojna Gospić i pripadnici 111.brigade…

Svečanost je započela misnim slavljem za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću koju je predvodio gospićki župnik monsinjor Mario Miličević, nakon mise su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata na trgu Alojzija Stepinca u Gospiću.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

Uz ministra obrane s izaslanstvima, svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anita Pocrnić-Radošević, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, predstavnici braniteljskih udruga sudionika ove akcije, predstavnici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i specijalne policije te ostale udruge i uzvanici.

Program je nastavljen obraćanjem brigadira Miodraga Hećimovića koji je u ovoj akciji zapovijedao sa trećom pješačkom bojnom 9. gardijske brigade na najtežem smjeru napada Klisa-Divoselo.

Foto- Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

Brigadir  Hećimović istaknuo je da je 9.gardijska brigada svoju moć pokazala u akciji Maslenica u kojoj je postala jedna od najboljih postrojbi. Tadašnji Vrhovni zapovjednik nije ni trenutka dvojio koja će postrojba biti nositelj u akciji Medački džep, uz MUP-ove postrojbe koje su krenule s Velebita. “Bio je to takav prodor oružanih snaga RH da je izbila panika u samome Kninu“- podsjeća Hećimović. U akciji Medački džep život je izgubilo 13 hrvatskih heroja iz vojske i policije, njih 53 je ranjeno. Hećimović ističe da je već tada bilo vidljivo da je Krajina na izdisaju. Hećimovićeva poruka na kraju govora koji je održao na obilježavanju obljetnice Medačkog džepa je posebno upečatljiva. Naime taj ratnik i sudionik ove velike akcije pozvao je sve ljude da se manje svađaju i više uvažavaju. Odnosno da zajedno izgradimo bolju, pravedniju i prosperitetniju državu i društvo za mlade. A da ne bi trud i krv branitelja bili uzaludni, nego kao što sjaji pobjeda i Domovinski rat tako neka sjaji i ekonomija, posao , zdravstvo i kompletna država. “Lijepa naša je najljepša država na svijetu, poštujmo to što nam je Bog dao“- rekao je on između ostaloga.

Prisjetivši se žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji, ministar Banožić kazao je kako je ovaj događaj prilika za izraziti potporu sudjelovanju hrvatskih branitelja u svim sferama društvenog života.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

“I dan danas ste aktivni na mnogim poljima što i sam mogu posvjedočiti unutar Ministarstva obrane gdje pokazujete svoj interes za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. U istome sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske. Naši odnosi i komunikacija su izvrsni i vjerujem kako će se isto nastaviti i dalje”, rekao je Banožić i dodao kako vojno-redarstvena operacija Medački džep dokazuje svu zahtjevnost i težinu oslobađanja okupiranih područja.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

“S jasno završenom operacijom dali ste snagu svim ostalim hrvatskim braniteljima u drugim okupiranim dijelovima Hrvatske da imaju nadu kako će se i kod njih ta priča jasno završiti. Pokazali ste da je naša vojska formirana i snažna unatoč brojnijem neprijatelju. Upravo je u tim trenucima trebalo pronaći volju i hrabrost da se pribavi sve ono što je služilo za obranu naših domova”, ističe Banožić i naglašava važnost promicanja istine o Domovinskom ratu među mladim generacijama.

“Domovinski rat nikada ne smije biti podloga za politička djelovanja ili rasprave”, zaključuje ministar obrane.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

Admiral Hranj u svom je obraćanju zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Medački džep i istaknuo kako je naša zadaća trajno očuvanje uspomene na teška ratna vremena i žrtvu hrvatskih branitelja.

“Ova operacija je primjer uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje postavljene zadaće i ostat će zabilježena kao vrlo važna operacija u povijesti hrvatskog naroda i države. Ona je potvrdila da Hrvatska vojska izrasta u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za izvršenje zadaća koje su pred njom stajale”, poruka je načelnika GS OSRH.

Svečanost je pjevanjem na Sv. Misi i ispred spomen obilježja na Trgu Alojzija Stepinca uveličala Klapa sveti Mihovil iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova.

Program je nastavljen odavanjem počasti pedeset šestorici poginulih „VUKOVA“ na spomen obilježju u Vojarni 9.gardijske brigade Vukovi u Gospiću, nakon koga su se sudionici uputili u Rizvanušu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule pripadnike Specijalne policije ispred Spomen obilježja velebitskim junacima.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

Udruga ratnih veterana 9.gardijske brigade VUKOVI zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli da dostojno obilježimo za nas izuzetno važnu akciju koja je navijestila naredne operacije hrvatske vojske u konačnom oslobađanju hrvatske Domovine.

Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

Svim prijateljima koji su danas bili sa nama zahvaljujemo na ugodnom druženju a sve ostale kojima su „VUKOVI“ u srcu pozivamo da nam se pridruže na narednoj godišnjici brigade.
izvor-Udruga Ratnih Veterana 9 Gbr. “Vukovi”

VIŠE-FOTO-OVDJE

T.H.

 

 

Najnovije

M. P. Thompson i Hrvatske Ruže predstavljaju novi domoljubni hit “Ako ne znaš šta je bilo”

Foto:Screenshot/Youtube Najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson i grupa Hrvatske Ruže predstavljaju novu pjesmu "Ako ne znaš šta je bilo", apsolutni domoljubni hit čiji je...

Marin Miletić: Muškarci koji kažu da su žene predstavljaju žene na Olimpijadi?

Mnogi su ostali šokirani kada su Francuzi poslali i grotesknog muškarca koji služi kao maskota ljudima sjena da bude jedan od onih sportaša koji...

Ivana Petrović: Protiv Hrvatske se vodi hibridni rat: ‘Svakom laiku jasno je odakle’

Foto:Nova TV/Arhiva   Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su tri crnogorska političara proglašena nepoželjnima u Hrvatskoj. Riječ je o Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore,...

Predstavnici RH, Crkve i bosanskohercegovačkih Hrvata obilježili obljetnicu masakra u Briševu

Foto:Facebook/Zoran Piličić   Predstavnici Republike Hrvatske, Crkve i Hrvata u BiH u četvrtak su u Briševu kraj Prijedora obilježili tragičnu obljetnicu velikosrpskog masakra nad tamošnjim Hrvatima. Generalni...

Biblijska poruka 26.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Udijeli mi srce pozorno i prijamljivo

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13, 18-23 Reče Isus svojim učenicima: »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi...