13 najizravnijih citata pape Franje o Sotoni…

Tražeći večeras zanimljiv post (koji ipak nije vezan uz Sinodu o obitelji) naišao sam na ove citate pape Franje koji često spominje vraga i njegov utjecaj na naše živote, a zbog čega moramo uvijek biti na oprezu. Ipak, razmatrajući ove poruke teško je ne povezati neke od njih s tek završenom Sinodom o obitelji…

Počevši svojom prvom propovijedi kao biskup Rima, papa Franjo redovito podsjeća vjernike da je Sotona stvaran, da moramo biti na oprezu, a da nam je jedina nada u borbi protiv njega u Isusu Kristu. Prenosimo 13 najizravnijih citata pape Franje o tom pitanju.

1) “Kada netko ne ispovijeda Isusa Krista, on ispovijeda svjetovnost đavla.”
Prva homilija, 14. 3.2013.

2) “Svi smo napastovani, jer zakon duhovnoga života, našega kršćanskoga života, jest prava i trajna borba. Knez ovoga svijeta – Đavao – ne želi našu svetost, ne želi da slijedimo Krista. Možda bi netko mogao reći: Ma, oče, staromodni ste: u dvadeset i prvom stoljeću govoriti o Đavlu…?! – Ali, pazite, Đavao postoji. I u dvadeset prvom stoljeću Đavao postoji! Ne budimo naivni; naučimo iz Evanđelja kako se boriti protiv Sotone.”
Propovijed na 10.4.2014.

3) “[vrag] toliko napada obitelji. Taj demon ne voli obitelj i nastoji je uništiti. […] Neka Gospodin blagoslovi obitelj. Neka je učini jakom u ovoj krizi, u kojoj je đavao želi uništiti.”
Propovijed, 1.6.2014.

4) “Dovoljno je otvoriti novine kako bismo vidjeli da oko nas postoji prisutnost zla, Vrag je na poslu. No, želio bih reći glasno ‘Bog je jači’. Vjerujete li to, da je Bog jači?”
Opće audijencija, 12.6.2013.

5) “Zamolimo Gospodina za milost da prihvatimo ove stvari ozbiljno. On je došao da se bori za naše spasenje. On je pobijedio đavla! Molim vas, nemojmo poslovati s vragom! On traži povratak kući, da nas uzme u posjed … Ne relativizirajte; budite na oprezu! I uvijek s Isusom! ”
Propovijed, 2013/11/08

6) “Prisutnost đavla nalazimo na prvoj stranici Biblije, i Biblija završava također uz nazočnost đavla, ali s Božjom pobjedom nad vragom.”
Propovijed, 8.11.2013.

7) “Ili ste sa mnom, govori Gospodin, ili ste protiv mene … [Isus je došao] da nas oslobodi … [od] ropstva i vlasti koju vrag ima nad nama … U ovom trenutku, ne postoje nijanse. Tu je borba, borba u kojoj je u igri spasenje, vječno spasenje. Uvijek moramo biti na oprezu, na oprezu protiv prijevare, protiv zavođenja zla. ”
Propovijed, 11.10.2013.

8) “Đavao sadi biljke zla tamo gdje je dobro, pokušavajući podijeliti ljude, obitelji i narode. Ali Bog … gleda u ‘polje’ svake osobe sa strpljenjem i milošću: On vidi prljavštinu i zlo puno bolje nego mi, ali On također vidi sjeme dobra i strpljivo čeka da ono proklija “.
Propovijed, 20.7.2014.

9) “Đavao ne može podnositi svetost Crkve ili svetosti osobe, bez pokušaja da nešto učini.”
Propovijed, 7.5.2014.

10) “Primijetite dobro kako Isus odgovara na [iskušenje]: On ne vodi dijalog sa Sotonom, kako je to Eva učinila u zemaljskom Raju. Isus dobro zna da nema dijaloga sa Sotonom, jer on je lukav. Iz tog razloga, umjesto dijaloga, kao što je učinila Eva, Isus je odlučio potražiti utočište u Božjoj riječi i odgovoriti snagom ove Riječi. Prisjetimo se toga u trenutku iskušenja …: ne raspravljati se sa Sotonom, nego se braniti Riječju Božjom. I to će nas spasiti. ”
Angelus, 9.3.2014.

11) “Trebamo čuvati vjeru, čuvati je od tame. Mnogo puta, međutim, ta tama je pod krinkom svjetla. To je zato što se đavao, kako Sveti Pavao kaže, prikriva s vremena na vrijeme kao anđeo svjetla. ”
Propovijed, 6.1.2014.

12) “Iza svake glasine je ljubomora i zavist. I trač dijeli zajednicu, uništava zajednicu. Glasine su oružje vraga. ”
Propovijed, 23.1.2014.

13) “Imajmo uvijek na umu … da nas Protivnik želi zadržati odvojene od Boga i stoga ulijeva razočarenje u naša srca, ako ne vidimo naše apostolsko zalaganje odmah nagrađeno. Svaki dan vrag sije sjeme pesimizma i gorčine u naša srca. … Otvorimo se prema dahu Duha Svetoga, koji ne prestaje sijati sjeme nade i povjerenja.”
Propovijed 18.6.2013.Izvor-ovdje

L.K.