Mir i veselje svim Bugojancima ma gdje bili žele njihova kulturno umjetnička društva

U organizaciji HKD „Kandija“ , nositelja kulturnih i sportskih sadržaja u Kandiji proteklih više od 20 godina, u Hrvatskom dome u ovom bugojanskom povratničkom mjestu, proteklog je vikenda održan Božićni koncert vokalnog sastava Ad Libitum iz Nove Bile. Sastav kojeg čini pet iznimno talentiranih ženskih glasova pod vodstvom Sanje Grabovac, osnovan je u lipnju 2019. godine. Na repertoaru imaju širok spektar različitih žanrova i stilova, uključujući evergrine, sevdalinke, duhovne kao i skladbe domaćih i stranih autora.

U njima nalaze inspiraciju, ali svakoj izvedbi daju vlastiti pečat, svježine i autentične imterpretacije. Članice VS Ad Libitum dosad su održale 15 solističkih koncerata diljem zemlje. Među njima su božićno-novogodišnji i adventski kao i koncerti duhovne glazbe. U Kandiju su članice sastava donijele jedinstvenu radost iščekivanja Božića, uz ostale, i izvedbom najpoznatijih božićnih pjesama, „Svim na zemlji mir veselje“ , „Veselje ti navješćujem“ kao i „Bijeli božić“ te „Tiha noć“.

Pored članica VS Ad Libitum, kao gosti Božičnog koncerta u Kandji nastupili su članovi folklorne skupine Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, podružnice Bugojno pod vodstvom Zdravka Antunovića, koji su izveli tradicijske pjesme i plesove katoličkog puka ovog kraja. S izvedbama djela klasične glazbe nastupile su i Iva Čović, sopranistica uz glasovirsku pratnju Ane Šuta. „ Uz zornice, molitvu, ukrašavanje, darivanje i obitelj Božić je i radost te pjesma i igra“, podsjetila je okupljenje voditeljica programa Stela Konta zahvalivši HKD „Kandija“ i predsjedniku Društva Miroslavu Zeliću na organiziranju još jednog iznimno posjećenog kulturnog događaja u Kandiji, u ratu do temelja srušenoj katoličkoj župi u kojoj se život, poput feniksa digao iz pepela te obnovio kako u materijalnom tako i duhovnom i kulturnom pogledu.

Posebna zahvalnost upućena je izvođačima koji su bugojanskim Hrvatima svojim nastupima obogatili vrijeme iščekivanja najradosnijeg kršćanskog blagdana . Nakon koncerta gosti, organizatori i posjetitelji nastavili su druženje uz kuhano vino i prigodan domjenak.