Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Što trebate znati o izborima? Donosimo detalje

Počela je službena izborna promidžba za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu, 17. travnja. Kako protječe kampanja, te kako će izgledati provedba izbora? Kako ostvariti svoje biračko pravo?

Salapić: Etičko povjerenstvo ima svoju ulogu u procesu izbora

Uoči izbora velika je pažnja usmjerena i na Etičko povjerenstvo, koje je imenovao Ustavni sud. Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić kazao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako je službena kampanja počela u subotu u 17 sati.

Od tada i Etničko povjerenstvo ima svoju ulogu u izbornom procesu. Oni nadziru etičnost i demokratičnost cijelog procesa.

Danas će Etičko povjerenstvo donijeti i Kodeks ponašanja u kampanji. Salapić je istaknuo kako je DIP sugerirao sudionicima izbora da moraju se držati upozorenja Ustavnog suda.

Državno izborno povjerenstvo jučer je imalo sjednicu, te su odgovorili na jednu žalbu – stranke Demokršćani, koja nije sudionik izbornog procesa.

Došao je i prigovor određenih osoba, koji također nisu dio izbornog procesa. Ti prigovori su odbačeni.

Salapić je rekao kako DIP svaki dan ima posla. Počela je gužva, jer je ova godina superizborna godina, objavio je HRT.

Vidaković: 6. travnja istječu rokovi za upis u registar birača

Ministarstvo uprave i pravosuđa istaknulo je da ove subote, 6. travnja istječe jedan važan rok. Voditeljica Službe za registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave Gordana Vidaković rekla je da birači u Republici Hrvatskoj ostvaruju svoje biračko pravo na biračkim mjestima.

Prvenstveno na biračkim mjestima, prema svome prebivalištu.

No, ako će se birači na dan izbora zateći izvan mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, da bi mogli ostvariti pravo svoga glasa na mjestu svog prebivališta, onda moraju zatražiti privremeni upis izvan mjesta prebivališta.

Rok za upis istječe 6. travnja.

– Molimo birače da ako znaju da na dan izbora neće biti u svome mjestu prebivališta, da naprave upis, dodala je.

Vidaković je naglasila ako se birači nalaze na dan izbora u inozemstvu, moći se to svoje pravo glasovanja ostvariti i u sjedištima diplomatskih predstavništva u državama gdje je uređeno biračko za ove izbore.

Da bi mogli ostvariti svoje biračko pravi i ti građani se moraju upisati.

Isto tako birači, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer na ovim izborima mogu sudjelovati birači bez prebivališta u Hrvatskoj, da mogu ostvariti svoje biračko pravo moraju se aktivno registrirati.

Taj rok istječe isto 6. travnja u subotu.

Vidaković je istaknula da građani mogu otići neposredno u nadležno upravno tijelo prema mjestu svog prebivališta, a zahtjeve mogu podnijeti i putem E-građani.

Ako građanin nije registriran u sustav E-građani, onda može na internet stranici Ministarstva uprave i pravosuđa ispuniti obrazac i detalje pogledati na istoj stranici.

Provjeriti valjanost osobnih iskaznica

Salapić je pozvao građane da obavezno provjere valjanost osobnih iskaznica, jer ako osobne iskaznice nisu valjane neće biti na popisu birača.

I također će se morati upisati u registar birača.

Najstariji kandidat ima 95 godina, a najmlađi 18

Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva rekao je kako ima 27 prijavljenih lista manje nego na prošlim izborima, ali se povećao broj koalicijskih lista.

Što se tiče odnosa – za jedan saborski mandat natječe se 15 kandidata. Najstariji kandidat ima 95 godina, a najmlađi kandidat 18.

Na listama je 56 posto muškaraca, te 44 posto žena.

U odnosu na prošle izbore situacija je slična. Neke stranke imaju manji broj žena, stoga će morati platiti kazne.

“Zakoni su zastarjeli”

Salapić je naglasio kao su zakoni o izborima u Hrvatskoj malo zastarjeli, te će i Etičko povjerenstvo sigurno izdati neka upozorenja, jer se nikada Hrvatska nije našla u ovakvoj situaciji što se tiče izbora, da predsjednik Republike želi sudjelovati u samom izbornom procesu.

– Sve skupa zvuči smiješno, bez sankcija, rekao je. Važno je da se izbori održe, te da se svi kandidati drže Ustava. Biračka volja je najvažnija, poručio je.

Što ako postanete punoljetni baš na dan izbora?

Birači koji imaju 17 godina 16. travnja, a 17. postaju punoljetni, automatski postaju novi birači i mogu ostvariti svoje pravo.

Salapić je istaknuo kako svaki birač treba pratiti podatke na internet stranici Državnog izbornog povjerenstva

 

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...