18. rujna 887. Dan Hrvatske ratne mornarice – mornari kneza Branimira odnijeli jednu od ključnih pobjeda u povijesti!

Ovo je jedna od ključnih bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali u korist Hrvata, a slavi se na današnji dan jer se time želi istaknuti vjekovna hrvatska pomorska tradicija...

Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na ovaj datum daleke 887. godine, kad je pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju ovog datuma 1993. godine donio je tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman…

Ovo je jedna od ključnih bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali u korist Hrvata, a slavi se na današnji dan jer se time želi istaknuti vjekovna hrvatska pomorska tradicija.

Dana 18. rujna 887. hrvatski mornari iz područja Neretve su bitci kod Makarske nanijeli težak poraz moćnoj venecijanskoj pomorskoj floti koja je htjela uspostaviti kontrolu nad istočnom obalom Jadrana. Bilo je to u vrijeme slavnog hrvatskog kneza Branimira, koji je naslijedio slavne hrvatske mornare kneza Domagoja.

A bitka je poznata pod imenom Mucules.

U bitci je, prema zapisima mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, život izgubio i sam dužd mletački Petar Kandijan, a desetljećima nakon toga, sve do početka 11. stoljeća, Mlečani su hrvatskim vladarima plaćali danak (tributum pacis) za plovidbu Jadranom.

Ilustracija: Fedor Mažuranić (1920-2010)/Logo HRM

D.K.