2. kolovoza 1992. prvi izbori u samostalnoj Hrvatskoj – SDP pao na mizernih 5,5% glasova

Vrlo slab rezultat ostvario je SDP koji je na prvim izborima bio druga stranka po snazi iza HDZ-a. Dobio je svega 5,5% glasova. Bila je to posljedica percepcije SDP-a kao stranke koja nije zagovarala samostalnost Hrvatske i čiji je veliki broj članova srpske nacionalnosti otišao na agresorsku stranu...

Zagreb, 21.05.2017 - Glasaèka kutija sa natpisom za izbor gradonaèelnika Grada Zagreba tijekom lokalnih izbora u Hrvatskoj. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Izbori za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske bili su drugi višestranački parlamentarni izbori u Hrvatskoj, prvi nakon što je Hrvatska proglasila svoju neovisnosti. Izbori su se održali u vrijeme rata, 2. kolovoza 1992. godine zajedno s izborima za predsjednika Republike.

Izbori su se održali po novom izbornom zakonu (Zakon o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske), kojeg je Sabor donio 9. travnja 1992. godine. Izbori su se održali prema mješovitom većinsko-proporcionalnom izbornom sustavu. 60 zastupnika se biralo u izbornim jedinicama u kojima se u svakoj bira jedan zastupnik, prema sustavu većina, a 60 zastupnika s državne liste d’Hondtovom metodom uz izborni prag od 3 %.

Pobijedio je HDZ sa 44,68% glasova, a drugi je bio HSLS sa 17, 71% glasova, dok je treći bio HSP sa 7,06% glasova, donosi narod.hr.

Vrlo slab rezultat ostvario je SDP koji je na prvim izborima bio druga stranka po snazi iza HDZ-a. Dobio je svega 5,5% glasova. Bila je to posljedica percepcije SDP-a kao stranke koja nije zagovarala samostalnost Hrvatske i čiji je veliki broj članova srpske nacionalnosti otišao na agresorsku stranu. Osim toga, veliki broj glasača SDP-a bili su upravo Srbi kojih je veliki broj živio na okupiranim dijelovima Hrvatske od Vukovara do Knina.

Odaziv na izbore bio je velikih 75,61%.

A.G.