Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

24 godine od ubojstva fojničkih fratara: Ubojicu pomilovali Alija Izetbegović i Ejup Ganić

Dok čekaju svjetovnu istinu i pravdu o tomu tko je naredio da se njihova braća fra Nikica i fra Leon likvidiraju “na pravdi Boga”, fojnički franjevci razmišljaju o pokretanju postupka njihova proglašenja svetim. Obraćajući se vjernicima na misi uoči godišnjice ubojstva gvardijana i vikara nagovijestio je to fra Miro Relota, sadašnji gvardijan Samostana Duha Svetog u Fojnici.

Paljenjem lampiona u spomen na više od 100 ubijenih i poginulih fojničkih Hrvata u proteklom Domovinskom ratu, misom uočnicom te središnjim misnim slavljem kojeg je u samostanskoj crkvi Duha Svetoga predvodio fra Mirko Majdandžić, župnik župe Vareš i bivši gvardijan, fojnički Hrvati obilježili su 24. godišnjicu ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara Franjevačkog samostana Duha svetoga, piše Artinfo.ba.

Fra Nikicu i fra Leona na pragu Samostana 13. studenog 1993. godine likvidirao je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove postrojbe. Za okrutan zločin kojeg su sarajevski mediji nazvali “pucnjem u Bosnu”, Čengić je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Ubojica fojničkih fratara odležao je međutim tek dio izrečene mu kazne jer ga je bošnjački politički vrh u više navrata pomilovao, počevši od Alije izetbegovića do Ejupa Ganića.

Nalogodavci zločina nikad nisu otkriveni ni procesuirani iako je i sam zapovjednik postrojbe čiji je pripadnik bio Miralem Čengić, Hasin Mušinbegović, prije šest godina prilikom posjete Samostanu izjavio da je Čengić na dan kada je počinio ubojstvo bio izuzet od njegova zapovijedanja. Tko je Miralemu Čengiću naredio da likvidira gvardijana i vikara tog 13. studenog 1993. godine ostalo je nejasno i 24 godine poslije, pa čak i nakon najave njihove subraće da će pred pravosudnim tijelima BiH tražiti obnovu postupka koja bi, nadali su se, dovela do nalogodavaca.

Dok čekaju svjetovnu istinu i pravdu o tomu tko je naredio da se njihova braća fra Nikica i fra Leon likvidiraju “na pravdi Boga”, fojnički franjevci razmišljaju o pokretanju postupka njihova proglašenja svetim. Obraćajući se vjernicima na misi uoči godišnjice ubojstva gvardijana i vikara nagovijestio je to fra Miro Relota, sadašnji gvardijan Samostana Duha Svetog u Fojnici.

“I fra Nikica i fra Leon umrli su kao mučenici i mi ih već sad možemo smatrati svetima”, naglasio je fojnički gvardijan.

Tragajući za motivima njihova ubojstva fojnički Hrvati kažu kako ne treba ići daleko. Samo dan ranije u Fojnici, na Bašinom brdu, odigrala se jedna od najvažnijih bitaka za opstojnost Hrvata u Lepeničkoj dolini. Zauzimanje ove strateške kote životima je platilo 36 hrvatskih branitelja kojima je i ove godine, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koje je predvodio fra Miro Relota, fojnički gvardijan, odana dužna počast.

Je li ubojstvo gvardijana i vikara franjevačkog samostana dan poslije bio osvetnički čin poraženih jedno je od pitanja na koje već 24 godine nema odgovora. Mogu ga dati samo pravosudna tijela BiH koja moraju otkriti nalogodavce ubojstva kao i motive ovog okrutnog zločina koji je, sasvim je jasno, bio krajnje kukavički čin. Krunica i križ jedino je što su fra Nikica i fra Leon, inače poznat po veoma blagoj naravi, imali uza se u trenutku kad su ih ubojice likvidirale na pragu drevnog Franjevačkog samostana kojeg su odbili napustiti i u najteža ratna vremena.

G.S.

Najnovije

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...