24. kolovoza 1991. Žuta Lokva (Brinje) – mučki iz zasjede Srbi ubili mlade policajce u ophodnji

U spomen na pale žrtve, mučki ubijene s leđa u napadu, sagrađena je kapelica u blizini pokolja. Imena poginulih branitelja...

Kolovoz 1991. godine u svijesti hrvatskog naroda pamti se po mučkim i zločinačkim napadima pobunjenih Srba iz Hrvatske, koje je poticala i naoružala JNA, na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja „Velike Srbije“…

Tako su na današnji dan 24. kolovoza 1991., prije 27 godina, to kobno maglovito jutro, kao policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni  službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u ispostavu. Neposredno nakon što je svih 5 policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz zasjede iz grmlja (s desne strane kolnika) otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane domaćih Srba terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“.

To maglovito jutro, 24. kolovoza 1991. godine, već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Ranjeni policajci Drago Toljan i Darko Murat su se pod jakom rafalnom pucnjavom uspjeli izvući iz službenog policijskog vozila i zakloniti iza njega, te je preživjeli Darko Murat pokušao uzvratiti vatrom, no nakon opaljenja nekoliko komada streljiva uslijed oštećenja spremnika puške došlo je do zatajenja puške, pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.

Napad je bio uvodom u događaje koji su uslijedili. Sutradan i preksutradan, 25. i 26. kolovoza 1991. su uslijedili žestoki velikosrpski napadi (četnici i JNA) na Otočac i Gacku dolinu. U ta dva dana su velikosrbi su sa položaja u Podumu pogodili Gacku dolinu, s oko 1000 minobacačkih projektila. Najviše su gađali gradić Otočac.

U spomen na pale žrtve, mučki ubijene s leđa u napadu, sagrađena je kapelica u blizini pokolja. Imena poginulih branitelja:

  • Vinko Krznarić *1958. – † 24. kolovoza 1991.
  • Drago Toljan *1963. – † 24. kolovoza 1991.
  • Milan Vranić *1968. – † 24. kolovoza 1991.
  • Zdravko Vuković *1958. – † 24. kolovoza 1991.

T.H.