Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

26. kolovoza 1995. Zagreb-Knin-Split…Vlak Slobode prolazi kroz oslobođenu Hrvatsku!

Na današnji dan, 26. kolovoza 1995., iz Zagreba prema Splitu preko oslobođenog Knina krenuo je Vlak slobode. U vlaku se nalazio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i velik broj hrvatskih dužnosnika, kao i Hrvati prognanici koji su bili etničkim čišćenjem protjerani iz okupiranih područja.

Bio je to vlak veselja i radosti cijeloga hrvatskog naroda, niti dvadesetak dana nakon završene oslobodilačke vojne akcije Oluja.

Ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita, a na simboličan način ujedinjena cijela Hrvatska. Pod srpskom okupacijom ostao je još samo Vukovar i istočna Slavonija.

Vlak je krenuo u 8,07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita.

Prolazak vlaka izazvao je slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba, preko Karlovca te Gospića i Knina sve do Splita.

Hrvati su tada suznih očiju i puni pobjedničke radosti dočekivali vlak s hrvatskim predsjednikom duž cijele pruge od Zagreba do Splita.

Na svim postajama Tuđman je podsjećao na slavne dane Domovinskog rata i veličanstvenu vojnu akciju Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove.

Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. Kolovoza 1995., vijorio veliki specijalno za tu veličanstvanu prigodu sašiven veliki hrvatski barjak crven-bijeli-plavi.

“Vlak slobode” Split-Knin-Split u spomen na “Vlak slobode” kojim je prije 22 godine označen kraj “Oluje”

Ove je godine obilježena 22. godišnjica vlaka slobode koji je stigao iz suprotnog smjera Split-Knin…

Gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina između Splita i Knina u vlak su ulazili na njegovu današnjem putovanju od Splita do Knina.

Posebnom vožnjom obilježena je 22. godišnjica “Vlaka Slobode“, koji je 1995.godine prvi stigao od Zagreba do Splita poslije Vojno redarstvene operacije “Oluja“, kada je oslobođena Republika Hrvatska te je uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom.

Grad Split i HŽ Putnički prijevoz organizirali su tako polazak nagibnog vlaka identičnog naziva na relaciji Split-Knin-Split, u kojem su putnici bili gradonačelnici te načelnici gradova i općina koja su se našle na tom potezu, ali i šire, kao i gradski te županijski dužnosnici, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga, nacionalnih i vjerskih manjina, ukupno njih čak 134.

Franjo Tuđman poslije Oluje, prolazi vlakom kroz oslobođene krajeve, te u Splitu drži veličanstven govor…

G.S.

Najnovije

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...

Livnjaci: Pitate zašto smo otjerali Rimca? Pa, pogledajte šta mu je otac uradio…

Foto:Raport.ba   Nedavno su se stanovnici Livna pobunili protiv turističkog projekta poduzetnika Mate Rimca i investitora Marina Mumoze tvrdeći da će projekt koji su planirali u...

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...