26. obljetnica Rujanske pobjede: ‘Tu smo im polomili zube i shvatili su s kim imaju posla’(FOTO)

S obzirom da sam u Rujanskom ratu bio u skloništu kao i sva desetogodišnja djeca, na ovaj način želim se zahvaliti svim tim ljudima koji su uzeli oružje, imali hrabrosti stati pred neprijatelja i ići u nepoznato pored mnogo jačeg agresora, i moja dužnost i dužnost svih generacija jest da se to pamti i nikad ne zaboravi...

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, održala se danas na Trgu Andrije Hebranga komemoracija povodom 26. obljetnice Spomendana Rujanskog rata gdje je pročitano svih 269 imena poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

– Rujanski rat označio je prekretnicu u borbenom djelovanju na području cijele Hrvatske, ne samo na našem području i kao što svi moji suborci običavaju reći, to je da smo im doista na tom mjestu polomili zube i shvatili su s kim imaju posla i sve je kasnije bilo lakše. Počelo je s onim famoznim uzvikom ‘Obadva, oba su pala’, što je dalo ogroman moral i našim suborcima ovdje i diljem Hrvatske, a onda se nastavilo protjerivanjem neprijatelja sa Šibenskog mosta, tako da je to izuzetno značajna pobjeda za cijelu Hrvatsku – kazao je predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Luka Petrina.

Svijesni su te činjenice postali tek kasnije, nastavlja Petrina, napominjući kako su bojišta na šibenskom području bila među najtežima u Hrvatskoj.

– To su bili dani ponosa i slave. U tom trenutku možda i nismo bili svjesni što smo napravili i što se dogodilo, ali sad kad gledamo iz ove perspektive, evidentno je da je to bio veliki uspjeh. Volim reći da su naša bojišta ovdje bila među najtežima u Hrvatskom. Činjenica je da smo se uspjeli obraniti, da Šibenik nije u niti jednom trenutku bio vitalno ugrožen da ostane bez struje i vode, bez najosnovnijih uvjeta za život civila, i to je bio prvotni cilj. Kasnije se išlo u oslobađanje – prisjetio se.

Komemoraciji su uz predstavnike braniteljskih udruga, specijalne policije i vojske, prisustvovali i politički dužnosnici kao i predstavnici lokalne uprave.

– Simboličnim činom polaganja vijenaca i paljenjem svijeća, kao i stavljanjem ruža na popis poginulih branitelja odajemo počast i zahvalu svim hrvatskim braniteljima i našim sugrađanima koji su stali pred srbočetničke agresore i položili svoj život. Ovo je znak vječne zahvale. S obzirom da sam u Rujanskom ratu bio u skloništu kao i sva desetogodišnja djeca, na ovaj način želim se zahvaliti svim tim ljudima koji su uzeli oružje, imali hrabrosti stati pred neprijatelja i ići u nepoznato pored mnogo jačeg agresora, i moja dužnost i dužnost svih generacija jest da se to pamti i nikad ne zaboravi – poručio je dogradonačelnik Rakić.

T.H.