3. siječnja 1992. Orkan’ 91 –vojnom operacijom Orkan, otpuhani četniici iz Zapadne Slavonije!

Ovom najvećom vojnom pobjedom 1991. godine oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske, a četnici su Orkanom otpuhani iz Zapadne Slavonije!...

ilustracija

Na današnji dan 1992. završila je velika vojna operacija Orkan za oslobođenje Zapadne Slavonije koja je počela 30. listopada 1991. godine…

Ovom najvećom vojnom pobjedom 1991. godine oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske, a četnici su Orkanom otpuhani iz Zapadne Slavonije!

Tom bitkom oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske u zapadnoj Slavoniji i spriječen je naum odsjecanja Slavonije.

U hrvatskom narodu je stvoren veliki polet i nada u pobjedu nad nadmoćnim srpskim neprijateljem, a raskrinkan je i mit koji se gajio u Jugoslaviji o „srpskom junaštvu“.

Operacija „Orkan 91“ trajala je od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. Nositelji borbenih djelovanja bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te dijelovi postrojbi pričuvnih brigada, samostalnih bataljuna, i hrvatske policije. Operacija je provedena u dvije etape, iz smjera Novske i Nove Gradiške. U prvoj, koja je trajala do 9. prosinca, udarom na više linija, posebno na novljanskom bojištu, ostvaren je važan uspjeh, zaustavljeno je napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske.

– na južnom dijelu novogradiškog bojišta između lijeve obale r. Sava i borbenog poretka agresora u rajonu s. Donji Bogićevci, izvršen je ulazak naših snaga u njegov borbeni raspored, ovladalo se širim rajonom s. Pivare i šumom Prašnik i došli smo u kontakt sa snagama agresora na njegovom II b/p (borbeni položaj). Na ovaj način bilo je osigurano zauzimanje glavne komunikacije kojom se koristio agresor u rajonu s. Novi Varoš. U rajonu šume Prašnik i s. Novi Varoš vođene su borbe, u kojima su agresoru naneseni veliki gubitci, a mi smo imali jednog poginulog 31. 12. 1991. godine. O zauzimanju s. Novog Varoša se odustalo, jer smo dobili usmenu zapovijed iz Glavnog stožera za oslobađanje s. Širinci.

– na središnjem dijelu oslobođeno je s. Mašić 16. listopada 91. godine.

– na sjevernom dijelu u podnožju šume Psunj oslobođeno je  šire područje sela Mašićka Šagovina 19. prosinca 91. koje su držale jake mješovite snage agresora, sastavljene od paravojnih postrojbi, „Belih Orlova“, srpskih dragovoljaca, pješačkih, topničkih i oklopnih snaga iz 5. Korpusa.

– 23. prosinca 91. godine, oslobođeno je s. Gornja Trnava,

– 3. siječnja 92. godine oslobođeno je s. Širinci. Tog dana koliko mi je poznato jedino su aktivno napadale snage 121 i 123. br HV,

– u posebnoj zajedničkoj akciji 121 i 123. br HV, nazvanoj „Gradina“ 10. prosinca 91. godine oslobođeno je više sela i područje između sadašnje općine Cernik i općine Brestovac.

– na novogradiškom bojištu čvrsto su branjeni položaji na r. Sava, s. Gorice, s. Poljane, s. Cernička Šagovina i relej na Planini Psunj (985 m), koji su bili izloženi stalnim napadima agresora, ali ga nisu mogli zaposjesti. Gubljenje jednog od ovih položaja u velikoj mjeri ovisila je i obrana samog Grada Nova Gradiška. Duljina bojišnice na novogradiškom bojištu iznosila je preko 115 kilometara i to je sve trebalo braniti i  voditi napadne aktivnosti a ujedno da Grad Nova Gradiška ne padne u ruke agresora.

– Na Novu Gradišku napadale su najjače snage agresora iz 5. Korpusa; 329. okbr, dio pješačkih snaga iz 5. K, paravojne postrojbe ustrojene od građana RH srpske nacionalnosti, srpski dragovoljci „Beli Šešeljovi Orlovi“, podržani zrakoplovnim snagama i topništvom iz 5. Korpusa.

NAPOMENA: u obrani novogradiškog kraja, koje je bilo prvo napadnuto od strane agresorskih snaga iz 5. Korpusa, poginulo i naknadno umrlo zbog posljedica rata 360 hrvatskih branitelja, a sada ga pojedinci i ne spomenu, rekao nam je ratni zapovjednik 121. br HV i svih snaga na novogradiškom bojištu-brigadir Josip Mikšić u mirovini.

Cilj druge etape započete 10. prosinca bio je da se, nakon uspjeha iz prethodnih borbi, uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja.

Istodobno su se vodile vrlo uspješne operacije: „Otkos-10“ i „Papuk 91“ u kojima su oslobođeni daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne gore i Psunja.

Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek u operaciji „Orkan 91“ oslobođeno je veliko područje slavonskih planina i zaustavljeni su napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije znatno je skraćena. Oslobođena su mnoga sela, područje motela Trokut te Novskog i Kričkog brda, a pobunjenici su spriječeni da mogućim prodorom osvoje Pakrac i Lipik. Napokon je uspostavljen promet većim dijelom zapadne Slavonije.

Gubici na našoj strani bili su veliki, 246 poginulih i znatan broj ranjenih, no ostvareni cilj imao je golemo značenje. Operacijom „Orkan 91“ agresorska JNA doživjela je najteži poraz 1991. te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa, kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.

T.H.