3. zavjetno hodočašće ‘Marijanski zavjet za Domovinu’ u Kninu

Krenuli su iz Osijeka na treće zavjetno hodočašće “Marijanski zavjet za Domovinu”. U 75 dana hodočasnici će prijeći 1700 km, proći svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine.

Hodočašće je prije dvije godina pokrenula bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali katolička mladež i branitelji. Na putu se izriče zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost i napredak.

Ideja o ovome stvarala se godinama. Realizaciju projekta dodatno su požurila zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizišlih iz Domovinskog rata.

Prvo zavjetno hodočašće organizirano je 2015. godine – od 21. lipnja do 28. kolovoza. Hodočasnici su prošli oko 1500 km od Gunje do Dubrovnika kroz cijelu Hrvatsku i dio BiH, prošavši kroz velika marijanska svetišta, ali i bitna mjesta hrvatske povijesti, obilježivši posebne događaje i obljetnice:
– 5. kolovoza na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja i Dan domovinske zahvalnosti hodočasnici su bili u Kninu

Smisao je: molitvom u zajedništvu nastaviti borbu za mir, pravdu i istinsku slobodu Hrvatske. Ovaj hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili veterani Domovinskog rata. Surađivaju sa studentima i ostalim mladima diljem Hrvatske. Tim bi zajedništvom predala se mladima važnost i svetost Domovinskog rata i osvješćivala svetosti Domovine koju imamo.

Ovaj hodočasnički put u svezi je s time što je Hrvatska oduvijek poznata po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, o čemu svjedoče i brojna svetišta diljem Domovine i krajeva gdje žive Hrvati. Potrebu hodočašća povezuje svojevrsni zavjet koji datira iz Domovinskog rata, a sklopljen je između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije, kojoj su se utjecali. “Obranili smo Hrvatsku, oružjem i krunicom oko vrata. Danas se opet trebamo za nju boriti, trajnom angažiranošću i molitvom.”

Večeras su hodočasnici došli u Knin, te ujutro nastavljaju put Drniša.
U prilogu plakat – plan puta.