FOTO 30. obljetnica osnivanja šibenske 113. ratne brigade Hrvatske vojske

U Šibeniku se svečano obilježava 30. obljetnica osnivanja šibenske 113. brigade Hrvatske vojske...

30. obljetnica osnivanja šibenske 113. brigade Hrvatske vojske
30. obljetnica osnivanja šibenske 113. brigade Hrvatske vojske

U Šibeniku se svečano obilježava 30. obljetnica osnivanja šibenske 113. ratne brigade Hrvatske vojske…

Postrojba se proslavila u Rujanskom ratu 1991. – bitci za Šibenik, a sudjelovala je u nizu drugih važnih operacija u Domovinskom ratu. Do raspuštanja 2000. kroz brigadu je prošlo više od 25.000 branitelja na mnogim ratištima, a 72 ih je poginulo. Veterani 113. brigade sudjelovali su u mimohodu od spomenika braniteljima na Baldekinu do Poljane, na kojoj je organizirano postrojavanje i središnja svečanost – uz snimanje milenijske fotografije sudionika.

– Govoriti o 113. brigadi, o pripadnicima 113. brigade prvenstveno je govoriti o časti junaštvu hrabrosti požrtvovnošću, dali su ogroman doprinos u Domovinskom ratu, ova brigada sudjelovala je u svim operacijama hrvatske vojske od početka domovinskog rata, rekao je Damir Krstičević, jedan od ratnih zapovjednika 113. brigade HV-a.

Tihomir Budanko- foto-screenshot

– Od početka zaustavljanja na Pakovu selu odnosno u Pokrovniku zatim Nos Kalik, Miljevci, Dubrovačko zaleđe, Stolovi – sve smo to prošli sa 113. brigadom, rekao je Tihomir Budanko, veteran 113. brigade HV-a.

– Emocija, puno emocija ima dosta prijatelja rođaka koji su poginuli izgubili mlade živote, rekao je Krešimir Lokas, veteran 113. brigade HV-a, donosi HRT-VIDEO-OVDJE

Brigadna izvidnica dr.sc.Ljiljana Zmijanović i general Damir Krstičević

M.M.