32 GODINE OD USTROJA ZAPOVJEDNIŠTVA OBRANE ZAGREBA: Milanović primio branitelje

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u četvrtak izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba povodom 32. godišnjice donošenja odluke o njegovu ustrojavanju, a branitelji su mu tom prigodom prenijeli iskustva iz tih ratnih vremena.

U izaslanstvu Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba (ZOZG) bili su predsjednik Udruge i ratni pomoćnik zapovjednika obrane Grada Zagreba za SIS Branko Bartolec, dopredsjednik Udruge i časnik u IPD odjelu ZOGZ-a Boris Pivac, predsjednik nadzornog odbora Udruge i časnik tehničke službe ZOGZ-a Krunoslav Ormuž, član izvršnog odbora Udruge i časnik SIS-a ZOZG-a Fedor Draušnik, član nadzornog odbora Udruge i načelnik intendantske službe ZOGZ-a Ivica Gusić, član Udruge i načelnik sanitetske službe ZOGZ-a Marijan Lencur i član nadzornog odbora Udruge i zapovjednik satnije Vojne policije ZOGZ-a Tihomir Bošnjak.

Odluku o ustrojavanju Zapovjedništva Skupština Grada Zagreba donijela je 1. ožujka 1991. godine. Kako bi sačuvali istinu o njegovoj ulozi i doprinosu u pripremi, organiziranju i opremanju branitelja na zagrebačkom području, osnovana je prije četiri godine i spomenuta Udruga.

Članovi Udruge koji su aktivno sudjelovali u radu Zapovjedništva predsjedniku Milanoviću su prenijeli svoja iskustva iz toga vremena te mu ukazali na važnost koju je Zapovjedništvo imalo. Nakon formiranja, Zapovjedništvo se popunjavalo časnicima i dočasnicima te su se formirale brigade koje su se mobilizacijski popunjavale i odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Kroz te brigade je prošlo oko 66 000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku.

Istaknuli su kako je tim pripremama i pravodobnim djelovanjem onemogućeno presijecanje Hrvatske. Zagreb je kao glavni grad osiguran je kao strateški izvor za popunu brigada tehničkim sredstvima, oružjem, transportnim sredstvima i ostalom opremom. Članovi Udruge branitelja Domovinskog rata podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je, krajem veljače 1993., preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb.

Članovi Udruge podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je krajem veljače 1993. preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb.

101. Zagrebačka brigada ZNG

Podsjetimo se ovom prilikom kako je teklo osnivanje Zapovjedništva.

Nakon prvih višestranačkih izbora (10. svibnja 1990.) i demokratske smjene vlasti u RH, zbog revolta izbornom pobjedom HDZ-a, Generalštab JNA razoružao je Teritorijalnu obranu, legalnu vojsku Republike Hrvatske. U takvim okolnostima, teret obrane Republike Hrvatske preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova (policija), u suradnji s Ministarstvom obrane.

U Zagrebu, Zvonimir Červenko, sekretar Gradskog sekretarijata za narodnu obranu (GSNO), inicira, a 28. veljače 1991. Skupština grada Zagreba donosi, odluku o ukidanju tadašnjih sektorskih štabova TO (SŠTO) i reorganizaciji Gradskog štaba TO (GrŠTO). Ustrojavanje novog GrŠTO, pod zapovijedanjem Darka Grdića, kasnije Zapovjedništvo obrane grada Zagreba (ZOGZ), započelo je 1. ožujka 1991., a potom su ustrojeni i Sektorski ŠTO (Istok, Zapad, Jug i Centar).

Zbor narodne garde (ZNG), osnovan je, Odlukom Predsjednika RH od 20. travnja 1991., pri MUP-u RH, kao poseban oružani sklop, namijenjen za potrebe oružane obrane ustavnog poretka, cjelovitosti i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, ali pod zapovijedanjem Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Planovima razvoja ZNG-a, u početku, uz djelatne bilo je planirano da svaka policijska uprava ima do dvije pričuvne brigade ZNG-a ili samostalnih bataljuna. Pri Policijskoj upravi zagrebačkoj, bilo je planirano ustrojiti 101. i 102. pričuvnu brigadu ZNG-a

U skladu s time, a na osnovi Privremene formacije i uputa MORH-a o ustrojavanju pričuvnih brigada ZNG-a, u Zagrebu, GSNO (u suradnji s GrŠTO) putem svojih ureda za obranu, priprema osnivanje i popunu 4 pričuvne brigade ZNG-a od pričuvnika planiranih za pričuvu policije. Područni ured obrane Susedgrad, na čelu sa Željkom Prpićem, u travnju 1991. papirnato osniva i popunjava 101. brigadu ZNG-a.

Generalštab OS SFRJ 14. svibnja 1991. naređuje oduzimanje oružja TO SRH (koje je izvršeno u tjedan dana), a 15. svibnja naređuje preustrojavanje jedinica JNA sukladno novoj političkoj zbilji na zapadu Jugoslavije. Jasno je, da je Domovinski rat započeo sredinom svibnja 1990. oduzimanjem oružja hrvatskoj TO od strane JNA, čime je Hrvatska razoružana prije primopredaje vlasti. JNA se svrstala na stranu Srbije, koja je inicirala i svojim udruženim velikosrpskim snagama započela agresiju na Republiku Hrvatsku.

Dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske i Slovenije, 26. lipnja 1991., JNA je započela rat u Sloveniji. U Zagrebu mobilizirani su dijelovi ustrojenih brigada, a u Sektoru Zapad (28. lipnja), 1. bojna, 101. brigade ZNG-a, pod zapovijedanjem Ivice Hrnčića, kojoj se odazvalo 73% pozvanih pripadnika. Zadaće blokade i nadzora na zapadnim prilazima Zagrebu (u spremnosti za protuoklopni boj), 1. bojna je obavljala prema planovima i u suradnji s 1.A brigadom ZNG-a iz Rakitja, te 1. samostalnom satnijom Podsused i snagama policije Policijske postaje Črnomerec, do 5. srpnja, a potom je demobilizirana.

Za ukupni doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zapovjedništvo obrane Grada Zagreba je odlikovano Redom Bana Jelačića.