32. godišnjica vojno-policijske akcije ‘Kopački rit’: “Polako nestaje generacija koja je prva stala u obranu Osijeka”

Kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Bilju danas (18. prosinca 2023. godine) obilježena je 32. godišnjica vojno – policijske akcije „Kopački rit“. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast stradalim braniteljima odali su župan Osječko – baranjske županije Mato Lukić, saborski zastupnik i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i posebni savjetnik ministra Ante Zelić, uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, PU Osječko – baranjske, PP Beli Manastir, Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, predstavnici Grada Osijeka, Grada Belog Manastira i općina Baranje, Policijske udruge branitelja Baranje, Braniteljskog centra Bilje, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko – baranjske županije te predstavnici 135. baranjske brigade Hrvatske vojske.

Prije 32 godine, od 16. do 18. prosinca zajedničkim vojno – policijskim snagama, započela je akcija „Kopački rit“. Cilj je bio onemogućiti neprijatelju prilaz sjevernim dijelovima grada Osijeka, stabilizirati sjevernu crtu obrane na području Baranje i potisnuti ih u dubinu Kopačkog rita što je i ostvareno. U toj su akciji smrtno stradala 4 pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 5 pripadnika tadašnje 4. Policijske postaje Beli Manastir.

Neprijatelj se toliko približio gradu Osijeku da je zbog napada bilo nemoguće živjeti u samom središtu grada
Tih se dana prisjetio i Ivan Pilinger, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, rekavši kako je njihova dužnost obilježiti sjećanje na tu akciju kojom je prvi puta oslobođen dio okupiranog teritorija na području Baranje.

„Bilo je, nažalost, tada jako teško i borili smo se s puno žešćim neprijateljem i naoružanjem. No, s voljom i srcem, oslobodili smo taj dio teritorija i potisnuli neprijatelja u dubinu prema Kopačkom ritu. S tim dijelom smo, rekao bih, spasili sigurnost grada Osijeka i žitelja koji su ostali u gradu Osijeku.” – kazao je Pilinger.

U akciji je sudjelovao i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, tadašnji pripadnik 4. Policijske postaje Beli Manastir. Istaknuo je kako je njihov zadatak bio presjeći dolazak pomoći neprijatelju na kruni nasipa te da je i 32 godine poslije teško i emotivno govoriti o tim danima.

„Krenuli smo 16. prosinca, ali nismo uspjeli. Na koncu smo mijenjali položaje i došli smo 18. do toga zahvaljujući jednom bivšem djelatniku Hrvatskih šuma, također pripadniku 4. PP Beli Manastir koji nas je proveo kroz njihove redove. Da nismo u toj velikoj magli imali takvog vodiča, vjerojatno bi bilo više stradalih. Na kraju smo odradili svoj posao, napravili što smo trebali, neprijatelja odbacili u Kopačevo i danas smo, hvala dragom Bogu, tu gdje jesmo.” – zaključio je Cickaj.

Polako nestaje generacija koja je prva stala u obranu Osijeka
O velikom značaju akcije za grad Osijek govorio je župan Mato Lukić.

„Neprijatelj se toliko približio gradu Osijeku da je zbog neprijateljskih napada bilo nemoguće živjeti u samom središtu grada. Nakon toga, uslijedila je jedna akcija, odnosno protuudar Hrvatske vojske i policije koji je urodio plodom, potisnuo neprijatelja dalje od grada te je cijelo vrijeme takva linija obrane i ostala. Ono što je bilo upitno je i naoružanje i sva ona oprema koju Hrvatska vojska i policija nisu imale, ali snaga, volja i želja da se to učini je prevladala. Osijek je nakon toga prodisao i u ovom dijelu grada koji je bio na ciljniku neprijatelja moglo se donekle normalno funkcionirati.” – kazao je Lukić te dodao kako ga je potresla smrt zapovjednika 106. brigade Eduarda Bakarca.

„Izražavam sućut obitelji, nažalost branitelji su sve stariji i doživljavamo ove vijesti gotovo svakodnevno. Polako nestaje ta generacija koja je prva stala u obranu Osijeka. Hvala brigadiru Bakarcu na nemjerljivom doprinosu obrane našeg grada, sjećat ćemo ga se s posebnim pijetetom.” – dodao je Lukić.