Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

33. obljetnica od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

Foto:Facebook

 

Prije 33 godine u Borovu Selu poginulo je 12 redarstvenika, pripadnika hrvatske specijalne policije iz Vinkovaca. Njih su iz zasjede ubili i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Za taj masakr još uvijek nije odgovarao.

”Najstariji je imao 36, a najmlađi 20 godina. Prisjećamo ih se s tugom i ponosom, iskazujući zahvalnost za njihovu hrabrost i žrtvu u obrani domovine

Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić – hrvatski su redarstvenici mučki ubijeni 2. svibnja 1991. u Borovu Selu. Najstariji je imao 36, a najmlađi 20 godina.

Prisjećamo ih se s tugom i ponosom, iskazujući zahvalnost za njihovu hrabrost i žrtvu u obrani domovine, a njihovim obiteljima odajemo poštovanje za neizmjernu bol i patnju zbog nenadoknadivog gubitka.

Nakon napada na Policijsku postaju u Pakracu i Krvavog Uskrsa na Plitvicama, masakr u Borovu Selu koji su počinili velikosrpski pobunjenici i ekstremisti uvelike je odredio daljnji tijek događaja.

Doživjeli smo najtragičniji dan u kratkoj povijesti nove demokratske vlasti nakon jednogodišnje pobjede mlade demokracije u Hrvatskoj. Suočeni smo sa, mogao bih reći, početkom otvorenog rata protiv Republike Hrvatske, izjavio je tada prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

U Domovinskom ratu podnijeli smo golemu žrtvu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nam naše žrtve za Domovinu budu trajna inspiracija i uzor kako bismo na čvrstim temeljima zajedno gradili bolju budućnost, a našim hrabrim redarstvenicima neka je vječna hvala i slava!”, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Svečani program započeo je na ulazu u Borovo kod „12 čempresa“, nakon čega su sudionici mimohodom sjećanja duž Ulice Dvanaest redarstvenika stigli do Spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje je održan komemorativni program.

U okviru programa, uz molitvu za poginule hrvatske redarstvenike, roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika te visoka izaslanstva kod spomen obilježja položila su vijence i zapalila svijeće.

– Ja sam ranjen u nogu, a ovi dečki koji su došli do centra, prilikom izlaska iz autobusa, to je padalo, ubijalo se, rekao je Ivica Vranjić, sudionik akcije.

– Situacija u Slavoniji je bila napeta, mogla se osjećati u zraku. Dobili smo zapovijed da idemo po naše pripadnike koji su bili zarobljeni. Ušli smo sa dobrom namjerom, mislili smo da će to biti jednostavna policijska operacija, ali ušli smo u zasjedu koja nam je postavljena u Borovu selu, gdje nije bilo izlaska. Spletom okolnosti uspjeli smo se osloboditi, nažalost naših 12 pripadnika u prvom valu je već popadalo, bilo je ranjenih, ranjeni su nam umirali, nekima nismo mogli pomoći. U toj akciji 21 naš pripadnik je ranjen. Dan je završio tužno i taj dan je počeo rat u Hrvatskoj, taj dan je počeo rat u Istočnoj Slavoniji. Od toga dana se mijenja povijest Hrvatske, znači postoji Hrvatska do Borova sela i Hrvatska poslije Borova sela, rekao je Zdravko Mamić, predsjednik Udruge 12 redarstvenika.

Ministar obrane Ivan Anušić položio je vijenac u sklopu izaslanstva Vlade Republike Hrvatske zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom i drugim predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

– Prošle su 33 godine od stravičnog zločina u Borovu selu, kada su srpski pobunjenici iz zasjede mučki ubili i masakrirali 12 hrvatskih policajaca. Zločin je to koji nas je 1991. zavio u crno ali ii još snažnije povezao hrvatski narod u želji za slobodnom Hrvatskom. Danas smo tim mladićima odali počast i zahvalnost na žrtvi i doprinosu u obrani Domovine, a njihova će imena zauvijek biti upisana u povijest stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske, poručio je ministar Anušić.

– Dvanaest hrvatskih redarstvenika je na današnji dan prije 33 godine ubijeno u jednom od najokrutnijih, najpodmuklijih i najsvirepijih zločina tijekom cijelog Domovinskog rata, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Memorijal dvanaest redarstvenika obilježava se u znak sjećanja na pripadnike specijalne jedinice policije koji su ubijeni 2. svibnja 1991. godine iz zasjede, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, objavio je HRT.

 

Najnovije

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...