Sarajevo Film Festival ove godine publici nudi 235 filmova

Sarajevo Film Festival (SFF)
Sarajevo Film Festival (SFF)

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) koji će se održati od 11. do 18. kolovoza publici će ponuditi 235 filmskih naslova, a među njima će se naći deseci onih kojima će sarajevske projekcije ujedno biti i svjetske premijere, najavio je u petak direktor SFF-a Mirsad Purivatra…

Novinarima je potvrdio da su sve pripreme za 23. SFF okončane, a ovogodišnji program u glavni grad Bosne i Hercegovine dovest će filmove iz 54 zemlje pri čemu su svjetske premijere rezervirane za 43 filmska ostvarenja.

Među izabranim filmovima će u okviru 18 programa biti 111 dugometražnih ostvarenja, 137 je igranih filmova, dokumentarih 70, a animiranih 28.

“To nas sasvim sigurno svrstava u vrh europskih ali i svjetskih filmskih festivala”, kazao je Purivatra dodajući kako je uvjeren da će publika uživati u ponuđenom izboru.

Direktor SFF-a ističe kako je publika ipak najvažniji dio ove najznačajnije regionalne filmske smotre te kako festival i postoji prije svega da bi gledatelji uživali u filmskoj umjetnosti.

Festival će 11. kolovoza otvoriti film “Druga strana nade”, novo ostvaranje proslavljenog redatelja Akija Kaurismakija koji će biti prikazan u najatraktivnijem programu Open Air. Film je premijerno prikazan na berlinskom festivalu, a Kaurismaki je za njega dobio Srebrenog medvjeda za režiju.

Dan poslije publika će u otvorenom kinu “Metalac” prije projekcije filma “Pravo vrijeme” imati priliku uživo vidjeti proslavljenog redatelja Olivera Stonea kojemu će tom prigodom biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

No u okviru posebnog programa “Posvećeno” publika SFF-a će uz izbor iz njegovih najboljih filmova moći će vidjeti i Stoneov najnoviji uradak, četvorodijelni dokumentarac “Intervju s Putinom” koji pruža jedinstveni uvid u osobna stajališta i život ruskog predsjednika.

Dodjela istog priznanja kultnom britanskom glumcu Johnu Cleeseu najavljena je za 16. kolovoza kada će u njegovu čast pred publikom SFF-a biti prikazano ostvarenje “Riba zvana Wanda”.

Svjetsku premijeru u Sarajevu, kako je objavljeno u petak imat će bosanskohercegovački film “Žaba” u režiji Elmira Jukića, nastao na tragu uspjeha kojega godinama bilježi istoimeni kazališni komad i koji dotiče fenomen trauma prouzročenih ratom u BiH.

Za nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma natjecat će se sedam ostvarenja iz šire regije. Hrvatska kinematografija bit će zastupljena kroz program “U fokusu” u kojemu će biti prikazan film Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat” ali i u natjecanju za najbolji kratki film gdje su u konkurenciji za najbolji naslov ostvarenje  “U plavetnilo” redateljice Antonete Alamat Kusijanović kao i “Plan A” u režiji Tomislava Luetića.

Za najbolji dokumentarac natjecat će se pak hrvatsko-bosanskohercegovački film “Dom” u režiji Zdenka Jurilja, slovensko-hrvatski “Playing men” redatelja Matjaža Ivanišina, “Slatko od ništa” redatelja Borisa Mitića nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Francuske te “Kada dođu svinje” redateljice Biljane Tutorov nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske i BiH.Hina

Z.K.