EU osudila nasilje u Venezueli, vjerojatno neće priznati rezultate izbora

"EU osuđuje prekomjernu i nesrazmjernu uporabu sile od strane sigurnosnih snaga", kaže se u priopćenju Europske komisije...

FOTO/FAH

Europska unija osudila je u ponedjeljak prekomjernu uporabu sile u Venezueli gdje su u nedjelju održani izbori za Ustavotvornu skupštinu, i vjerojatno neće priznati njihove rezultate.

“EU osuđuje prekomjernu i nesrazmjernu uporabu sile od strane sigurnosnih snaga”, kaže se u priopćenju Europske komisije.

Tijekom glasanja, koje je oporba bojkotirala uz obrazloženje da je namijenjeno jačanju vlasti Nikolasa Madura čiji predsjednički mandat ističe 2019. godine, zabilježeno je nasilje u kojem je poginulo deset osoba.

Broj poginulih od početka vala prosvjeda u Venezueli koji je počeo 1. travnja popeo se sad na 120.

Ustavotvorna skupština, izabrana u sumnjivim i u nekim slučajevima nasilnim okolnostima, ne može biti dio rješenja krize u Venezueli, izjavio je neimenovani glasnogovornik EU-a.

“Nećemo priznati ove izbore”, rekao je čelnik Europskog parlamenta Antonio Tajani. “Želja naroda je promjena režima. Sada je potrebno ići na izbore”, naglasio je.

Ustavotvorna skupština s 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedjelju da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venezueli organizirao predsjednik Maduro, “korak prema diktaturi” i da Sjedinjene Države neće priznati nezakonitu vladu u Caracasu.

Na izborima za Ustavotvornu skupštinu glasalo je 8,1 milijuna ljudi, tvrdi izborno vijeće u ponedjeljak ujutro.

Rezultati znače da je 41,5 posto glasača dalo svoj glas na nedjeljnim izborima, rekao je predsjednik nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena.

Oporba međutim tvrdi da je sudjelovalo samo 2,48 milijuna glasača, od ukupno 19,4 milijuna stanovnika s pravom glasa, a izborne rezultate nazvala je “najvećom izbornom prijevarom u našoj povijesti”.

Oporbeni vođa Henrique Capriles rekao da je da je nedjelja bila “crni dan” i za to okrivio kako je rekao “bolesne ambicije” predsjednika Madura.

Vođa oporbene frakcije venezuelske Nacionalne skupštine  Stalin Gonzalez upozorio je u nedjelju da će predsjednik Nicolas Maduro požaliti zbog “nepoštenih izbora”.

Dodao je da je nekoliko sati nakon što su otvorena izborna mjesta izašlo, kako se procjenjuje,  samo 3 posto glasača.

“Zemlja je u stanju neposluha i ne želi sudjelovati u toj prijevari”, rekao je Gonzalez na konferenciji za novinare. “Maduro će žaliti zbog te prijevare koja se danas događa ostatak svog života”, dodao je.

Oporba je u ponedjeljak pozvala svoje pristaše na nove prosvjede.H

T.H.