NEMA VIŠE TITA : Skinuo ploču zločinca zbog kojega je robijao…

Vlasnik kafića Neven Brajković, skinuo je ploču u utorak oko 16 sati s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga, čija je lokacija udaljena manje od 300 metara od toga kafića....

Nema više Tita.

Ploča s imenom Trga maršala Tita, inače desetog po redu na svjetskoj rang listi svjetskih diktatora i masovnih ubojica našla se u srijedu u zagrebačkom kafiću u neposrednoj blizini Trga, u kojem je vlasnik ponudio fotoreporteru da je snimi.

Vlasnik kafića Neven Brajković, skinuo je ploču u utorak oko 16 sati s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga, čija je lokacija udaljena manje od 300 metara od toga kafića.

Policija nije imala dojava niti je jučer i danas postupala u smislu da je neka od ploča nestala, odgovorili su iz službe za odnose s javnošću zagrebačke policije, uz napomenu da će uputiti ophodnju da utvrdi stanje stvari i poduzme potrebne mjere.

Na pitanje policiji kako će tretirati navedeni slučaj, Hina navodi da nije dobila odgovor.

Vlasnik je pozirao fotoreporteru Hine s pločom u rukama i pismom na kojem piše da je 1988/1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, ovog zlikovca i njegovih sljedbenika”.

Kafić obitelji Brajković u javnosti je spominjan kao neformalni “izborni stožer Kandidacijske liste Brune Esih” na posljednjim lokalnim izborima, na kojoj je Brajković bio 47. po redu.

Inicijativa građana Krug za Trg, koja djeluje deset godina, svake godine ponavljala je zahtjeve Gradskoj skupštini da promijeni ime trga i u konačnici uspjela.

Posljednjih mjeseci u javnosti koje su mediji prenapuhavali su jačale napetosti uz raspravu o promjeni imena trga.

Odbor za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba donio je odluku o promjeni imena Trga maršala Tita 21. srpnja, što treba potvrditi Gradska skupština. No bilo što bilo,  Neven Brajković je skinuo tu ploči da ima uspomenu od kako je rekao zločinca zbog čijeg je totalitarnog vladanja 1988/1989 godine robijao 500 dana.H./B.P.

G.S.