Varaždinska husarska graničarska pukovnija za desetu obljetnicu ugostila brojne postrojbe

U počast Varaždinske građanske garde, popularnih Purgara, sve su povijesne postrojbe postrojene još jednom na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava gdje je prijavak predan i zamjeniku gradonačelnika Varaždina Zlatanu Avaru...

Ugostivši 16 povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, Varaždinska husarska graničarska pukovnija u subotu je obilježila deset godina djelovanja, kao dio programa Dana Varaždinske županije.

Povijesne postrojbe postrojenje su na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ispred Županijske palače, gdje je predan prijavak varaždinskom županu Radimiru Čačiću.

„Ima jedna lijepa rečenica jednog našeg profesora u osnovnoj školi: Djeci treba dati korijene i krila. Ljudi bez svijesti o svom porijeklu, naciji i prostoru u kojem žive nikad ne izrastaju u potpune ličnosti. A treba im dati i znanja o tehnologijama i vještinama da razviju maksimalno svoje sposobnosti“, rekao je Čačić, osvrnuvši se na bogatu povijest sjeverozapadne Hrvatske i Varaždina.

U postroju su bile i Samoborska garda, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Hrvatski sokol iz Osijeka, Dubrovački trombunjeri, Keglevićeva straža iz Kostela, Gradska straža iz Bakra, Zrinska garda iz Čakovca, Križevačka djevojačka straža, Udruga 7. gardijska brigada Pume, Ivanečka rudarska četa, Trenkovi panduri iz Požege, Udruga Ban Gašpar Alapić, Burgergarde iz Ravensburga u Njemačkoj, Esterhazy husaren iz Loretta u Austriji te Varaždinska građanska garda.

U počast Varaždinske građanske garde, popularnih Purgara, sve su povijesne postrojbe postrojene još jednom na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava gdje je prijavak predan i zamjeniku gradonačelnika Varaždina Zlatanu Avaru.

Varaždinski husari i purgari s gostima iz ostalih povijesnih postrojba poslijepodne će obilježiti 169. obljetnicu prelaska hrvatske vojske preko Drave pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj. Dravski most povijesne će postrojbe prijeći uz pucanje iz topova, kubura, pušaka i trombuna, čime će završiti susret povijesnih postrojbi u Varaždinu.H

H.H.