Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

GUŽVA: Na natječaj za četiri člana NO HRT-a stigle 32 kandidature

Za četiri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (NO HRT) pristigle su 32, odnosno 31 kandidatura – jedna je, naime, zakašnjela, doznaje se u ponedjeljak u saborskom Odboru zu za informiranje, informatizaciju i medije koji je raspisao natječaj za novi NO HRT-a nakon što je stari, na čelu sa Anjom Šovagović Despot, prijevremeno razriješen u srpnju ove godine.

Razriješio ga je Hrvatski sabor glasovima parlamentarne većine koja je tumačila da se Nadzorni odbor u kojemu su, uz Šovagović Despot, bili i Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović razrješuje zbog opetovanog kršenja zakona, a oporbeni SDP ustrajao je da je za sve krivo izvješće NO za prošlu godinu u kojemu je NO pobrojao brojne nepravilnosti na HRT-u.

Iz Odbora za medije nisu željeli davati nikakve podatke o kandidatima, no, neslužbeno se doznaje da u NO ponovno želi ljetos razriješeni Miroslav Grgić.

Nadzirati HRT žele i bivši saborski zastupnici Županijskog doma, ekonomist Vlado Ošust i pravnik Marko Lapaine, bivša zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Morana Paliković Gruden, bivša ministrica, diplomirana psihologinja Bernardica Juretić Rožman, magistar društvenih i teoloških znanosti iz područja filologije, glumac Mladen Čutura.

Kandidature su poslali i ekonomist Denis Nikola Kulišić koji je profesionalnu karijeru započeo kao inženjer na HRT-u, bio predsjednik Uprave Odašiljača i veza, član Uprave Zagrebačkog holdinga, nekadašnji šef operative na HRT-u Darije Vladimir Josić, bivši predsjednik Upravnog vijeća Hine, ekonomist Josip Veber.

U NO barem po jedan pravnik i financijaš

U NO žele i novinari Tomislav Radić, Ivan Ugrin i Damir Pijaca, doktor komunikacijskih znanosti Danijel Labaš, diplomirani inženjer strojarstva i dugogodišnji član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Zoran Grgić, magistar informacijskih znanosti Ivan Božičević, doktor humanistričkih znanosti Antun Pavešković.

Na natječaj su se javili i ekonomisti Krste Čveljo, Ivan Šimek, Vedran Tolić, Ivan Tkalec, Željko Šundov, Maja Martinović, liječnik Matija Prka, pravnici Ana Ljubić Budanko, Željko Serdar, Eduard Kunštek, Ljiljana Očko Marković, inženjeri Hrvoje Tkalčić, Filip Starčević, Nino Karamatić.

Sukladno Zakonu o HRT-u, pri izboru članova NO vodit će se računa da barem po jedan član bude iz financijske i iz pravne struke te da većina članova ima radno iskustvo u području medija.

Za članove Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije ne mogu biti izabrani državni dužnosnici ni osobe koje obnašaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.

Za njegove članove ne mogu biti izabrane ni osobe koje su u radnome odnosu ili obavljaju bilo koji drugi posao u konkurentskim pravnim osobama, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa medijskih audiousluga i audiovizualnih ili kakvih sličnih usluga.

Odbor za informiranje razmotrit će sve podnesene kandidature te predložiti članove Nadzornoga odbora HRT-a Hrvatskomu saboru, koji ih imenuje većinom glasova svih zastupnika.

NO HRT-a ima pet članova, petog biraju zaposlenici HRT-a.

Autor-Hina

Najnovije

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret   Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu....

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...