Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Relikvije sv. Leopolda Mandića u Splitu 17. rujna – očekuje se više od 30.000 hodočasnika…

Relikvije sv. Leopolda Mandića stići će u splitsko svetište Gospe od Pojišana u nedjelju, 17. rujna u 18 sati, a očekuje se više od 30.000 vjernika, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u tom svetištu.

Silvana Burilović iz tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije rekla je kako je dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Split velik događaj za taj grad i nadbiskupiju, a splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović da je to velika čast za Split.

“Ovo će ujedno biti i hodočašće vjernika kojima se pruža iznimna prilika za promišljanje o životu”, rekla je dogradonačelnica i pozvala građane da poštuju posebnu regulaciju prometa u Pojišanskoj i Zvonimirovoj ulici.

Fra Miljenko Vrabec iz svetišta na Pojišanu pozvao je vjernike da se u nedjelju, kada budu dolazili dočekati relikvije sv. Leopolda Mandića, koriste isključivo gradskim prometom.

“Relikvije sv. Leopolda Mandića krenut će 14. rujna iz Padove i doći će u Zadar, a zatim odlaze u Leopoldov rodni grad Herceg Novi (Crna Gora), gdje će biti 15. i 16. rujna, pa 16. rujna odlaze u Dubrovnik, 17. rujna u Split te 18. rujna u Rijeku, a 19. rujna vraćaju se u Padovu”, rekao je fra Miljenko Vrabec. Istaknuo je kako relikvije sv. Leopolda Mandića dolaze u Split jer su njegovi roditelji porijeklom iz Zakučca u blizini Omiša.

“Prema nekim zapisima, sv. Leopold kao mlad redovnik bio je u posjetu našem kapucinskom samostanu u Splitu”, rekao je fra Miljenko Vrabec.

Objasnio je kako je prošle godine prilikom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u Zagreb kotorski biskup msgr. Ilija Janjić zamolio da dođu i u svečev rodni grad Herceg Novi u Kotorskoj biskupiji, no to tada “nije bilo moguće ostvariti, ali je postalo moguće ove godine”.

Fra Žarko Lučić, također iz pojišanskog svetišta, rekao je kako je sv. Leopold Mandić “svetac pomirenja”.

“On je svetac pomirenja i jedan od pionira ekumenizma, a mi znamo što se događalo u ratu na dubrovačkom području”, rekao je fra Lučić te istaknuo da sv. Leopold – budući da se crnogorski narod pokajao za ono što je učinio – dolazi kao svetac pomirenja, da im donese Božje oproštenje i osnaži veze između hrvatskoga i crnogorskog naroda.

Na pitanje novinara je li dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku i Crnu Goru doprinos prevladavanju povijesnoga katoličko-pravoslavnog jaza u okolnostima kada se zagovara i posjet pape Franje Rusiji, fra Miljenko Vrabec odgovorio je kako je Leopold Mandić “želio biti apostol pomirenja kršćanskog Istoka i Zapada, ali za života to nije mogao ostvariti”.

Nadbiskup Barišić pozvao na hodočašće u svetište Gospe od Pojišana

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić pozvao je svećenike, redovnike, redovnice i vjernike da u nedjelju 17. rujna hodočaste u splitsko svetište Gospe od Pojišana. U pismu župnicima i svećenicima podsjeća kako dolazi “brat svećenik” i “sunarodnjak” koji je “u našem svećeničkom rastu sjao kao primjer i zvijezda vodilja u ljubavi prema Bogu, u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji i u služenju braći i sestrama”.

“Stoga vas pozivam da i vi osobno dođete hodočastiti na Pojišan pred relikvije sv. Leopolda. Iskoristite ovo milosno vrijeme za obnovu svoje osobne pobožnosti te vas molim da se stavite na raspolaganje braći i sestrama za sakrament pomirenja koji će početi pokorničkim bogoslužjem 17. rujna u 17 sati i trajati cijelu noć”, navodi se u pismu nadbiskupa Barišića u kojemu poziva župnike da potaknu vjernike da iskoriste ovu prigodu kako bi hodočastili i obnovili svoju vjernost Bogu.H

G.S.

 

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...