Sabor: Zastupnici podržali odgodu uvođenja poreza na nekretnine

Zastupnici su u četvrtak navečer podržali bez veće rasprave i izmjene Zakona o administrativnoj suradnja u području poreza između članica EU-a kao i prijedlog zakona o alternativnim investicijskim fondovima...

Zastupnici su u četvrtak u Hrvatskom saboru podržali odgodu uvođenja poreza na nekretnine uz nadu da se o tome više neće razmišljati dok se u Hrvatskoj ne stvore uvjeti za uvođenje tog poreza, iako je oporba izrazila bojazan od novih nameta, a SDP poručio da će se izuzeti od glasovanja.

Izmjenama Zakona o lokalnim porezima iz zakona se izbacuje porez na nekretnine, te izjednačava oporezivanje osobnih vozila i motocikala do 10 godina starosti, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić je naglasio kako Vlada jasno želi poslati poruku da razmišlja o poreznom rasterećenju a ne uvođenju dodatnih poreza, no oporba je ipak izrazila bojazan od novih nameta uz prozivke vladajućih da nisu vjerodostojni.

“Prema nacionalnom planu reformi iz 2017. godine koje je Vlada uputila Europskoj komisiji obećano je uvođenje poreza na nekretnine. Dakle treba jasno reći da se ovdje radi samo o odgodi poreza i da zapravo samo govorimo o jednom rebrendiranju poreza”, kazao je SDP-ov Marko Vešligaj. Smatra da se porez na nekretnine neće ukinuti već samo drukčije nazvati kroz izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu.

“Loš film odbili smo gledali u 12.  mjesecu a odbit ćemo ga i sada gledati”, rekao je Vešligaj i poručio da se će se SDP izuzeti od glasovanja kao što je napravio i prilikom glasovanja o poreznoj reformi.

Jedna je priča u Saboru , a praksa potpuno drugačija, ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid) kazavši da to nije vjerodostojno.  “Govorite o smanjenju poreza a u praksi se stalno povećavaju porezi”, kazao je.

Njegov stranački kolega Ivan Vilibor Sinčić naglasio je da će se Živi zid boriti protiv svih novih nameta za građane. “Više novca nećete uzeti građanima , borit ćemo se protiv toga”.

Tomislav Žagar u ime Kluba Mosta pohvalio je ministra Marića što je došao u sabornicu i priznao da je pogriješio s porezom na nekretnine. “Stavljanje van snage poreza na nekretnine može se shvatiti kao pobjeda da slušamo građane”, rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS i HSU) naglasila je da prvo treba stvoriti preduvjete za uvođenje poreza na nekretnine i tek onda ga uvesti, od evidencije nekretnina, sređivanje gruntovnice i katastra do ujednačavanja komunalnih naknada. “Ne smijemo plašiti naše građane porezom kada nismo spremni za njegovo uvođenje”, kazala je.

 

Moraju li građani ispunjavati upitnike?

Kažimira Vardu (HMSH) zanimalo je hoće li brisanjem poreza na nekretnine građani i dalje biti obvezni ispunjavati obrasce o nekretninama koje su im tijekom ljeta slale općine i gradovi, na što mu je ministar Marić odgovorio da stupanjem na snagu izmjena zakona prestaje i obveza ispunjavanja tih obrazaca.

Iako, ističe Marić,   jedinice lokalne uprave imaju pravo i obvezu prikupljati te podatke radi ažuriranja evidencije. “I bez poreza na nekretnine lokalne samouprave imaju ingerenciju da to čine radi naplate komunalne naknade”, rekao je.

“Građani nisu poligon za igrice, testove, analize, provjere…. Tko će odgovarati za stres građana zbog ispunjavanja tih upitnika?”, upitao je SDP-ov Gordan Maras.

Nadovezao se Alen Prelec (SDP) koji je kazao da su građani zbunjeni, ali da su  zbunjeni i čelnici lokalnih jedinica jer ne znaju trebaju li slati upitnike ili ne.

Zastupnici su u četvrtak navečer podržali bez veće rasprave i izmjene Zakona o administrativnoj suradnja u području poreza između članica EU-a kao i prijedlog zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

Podržali su i potvrđivanje protokola br. 15 kojim se dopunjuje Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sabor sjednicu nastavlja u petak. Hina