Vijeće HOO-a podržalo Splićane u obnovi sportske infrastrukture

Članovi Vijeća prihvatili su prijedlog o osnivanju Centra za prava sportaša. Centar bi trebao okupiti eminentne pravne stručnjake koji bi besplatnim savjetima pomogli našim sportašima u svim pravnim sporovima, pa i u onima kada se radi o optužbama za doping...

"Split je grad ogromnog sportskog potencijala, ali i grad zapuštenog sporta, pa je rak-rana cijele priče novac".

U Vili Dalmacija u Splitu održana je sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo i o stanju sportske infrastrukture u Splitu.  

Tako je pročelnik splitske Službe za sport i sportsku infrastrukturu Hrvoje Akrap kao glavnu problematiku istaknuo dotrajalu sportsku infrastrukturu, a sličnog je razmišljanja bio i predsjednik Splitskog saveza sportova Ivan Veštić. Osim činjeničnog stanja u većini sportskih objekata, od kojih je velika većina izgrađena krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, Veštić je apostrofirao i fantastične domete splitskih olimpijaca i sporta uopće. Dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov, ovom prilikom i u ulozi domaćina, sažeo je sve izgovoreno u jednu rečenicu:

“Split je grad ogromnog sportskog potencijala, ali i grad zapuštenog sporta, pa je rak-rana cijele priče novac”.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uzvratio je konkretnim obećanjem za pomoć.
” Spremni smo sudjelovati zajedno s Gradom Splitom u obnovi sportske infrastrukture pa i u stvaranju preduvjeta za Nacionalni olimpijski centar. S Ministarstvom obrane RH razmotrit ćemo mogućnost korištenja njihovih kapaciteta u sportske svrhe, u ovom slučaju, makar u dijelu vojne luke Lora”, kazao je Mateša.

O gradnji i obnovi sportskih objekata članovi Vijeća HOO-a raspravljali su i pod jednom od najzanimljivijih točaka dnevnog reda – programima EU-fondova.
“Slovenci su izvukli desetke milijuna eura iz EU-fondova, obnovili su više od stotinu sportskih objekata, među kojima i dva kapitalna – Planicu i Pokljuku. Na tom tragu trebamo djelovati i mi”, poruka je Zlatka Mateše koji je još jednom naglasio velike mogućnosti u tom segmentu financiranja sporta te trenutačnu uključenost HOO-a u deset projekata.

Članovi Vijeća prihvatili su prijedlog o osnivanju Centra za prava sportaša. Centar bi trebao okupiti eminentne pravne stručnjake koji bi besplatnim savjetima pomogli našim sportašima u svim pravnim sporovima, pa i u onima kada se radi o optužbama za doping.
Pod točkom izmjene i dopune odluka o sportašima korisnicima razvojnih programa, o kojima je referirao glavni tajnik HOO-a Josip Čop, prihvaćeni su svi prijedlozi stručnih službi. Svjetski gimnastički prvak Tin Srbić od 1. studenoga je uvršten u Olimpijski program Tokio 2020.

Budući da nisu ostvarili plasman na ZOI u Pjongčangu 2018. godine, potencijalni olimpijski kandidati Lana Petranović i Laudelin Antonio Souza Kordieru (umjetničko klizanje – parovi) ostali su bez tog statusa s 30. rujna ove godine. U Razvojni program I od 1. rujna uvršteni su boksači Antonio Gabrić i Borna Lončarić te Matko Prtenjača (od 1. listopada). Šahist Leon Livaić je početkom rujna uvršten u Razvojni program II, kao i tenisač Duje Ajduković, dok u isti program ulazi još troje tenisača – Lea Bošković, Roko Horvat i Admir Kalender.

Dva su nova imena u Programu trenera čiji rad sufinancira HOO. Izbornik košarkaša Ivica Skelin zamijenit će Aleksandra Petrovića na listi vrsnih trenera (od 1. listopada), a Lucijan Krce, trener gimnastičara Tina Srbića, od 1. studenoga je u statusu vrhunskog trenera.
Vijeće HOO-a prihvatilo je i prijedloge sufinanciranja projekata Komisije za informiranje i izdavaštvo, a radi se o tri knjige-monografije, dvije mrežne stranice i filmu o Ratku Rudiću u režiji Dejana Aćimovića.

HOO će biti domaćin Skupštine Europskih olimpijskih dobora u Zagrebu 24. i 25. studenoga, a potvrđen je i termin održavanja Velikog dana hrvatskog sporta 20. prosinca. Autor-Hina

D.J.