4. studenog 1991. – Operacija Logorište

Snage iz Logorišta, predvođene domaćim četnicima, doslovno su protutnjale krajem i iza sebe, na pravcima svojih djelovanja, ostavili 14-ero ubijenih i masakriranih civila od kojih je najstarija bila 92-godišnja Ana Mihalić...

Na današnji dan, 4. studenog 1991. godine, tenkovi JNA u 8 i 40 sati počeli su proboj iz vojarne Logorište, uz jaku topničku i minobacačku podršku, u četiri pravca, prema Svetoj Doroteji, prema Bariloviću te dio prema Dugoj Resi, te prema Banjskom Selu i Leskovcu.
U tom trenutku u vojarni Logorište bilo je 67 tenkova, 10 borbenih oklopnih vozila, 100 kamiona i drugih vozila te jako puno topničkog, raketnog i streljačkog naoružanja. Uz tehniku, u trenutku izlaska u vojarni je prema dostupnim podacima, bilo 685 pripadnika JNA i domaćih četnika.

Blokada vojarne Logorište u tom je trenutku bila u nadležnosti 110. brigade.

Zapovjednik Operativne zone Karlovac Izidor Češnjaj, 29. listopada donio je zapovjed kojom je točno određena i zona odgovornosti brigada, a granica razgraničenja odgovornosti 137. i 110. bila je na crti Ladvenjak- Belajske Poljice.

Snage iz Logorišta, predvođene domaćim četnicima, doslovno su protutnjale krajem i iza sebe, na pravcima svojih djelovanja, ostavili 14-ero ubijenih i masakriranih civila od kojih je najstarija bila 92-godišnja Ana Mihalić.

Bez ikakvih problema kretali su se i kroz prije postavljena minska polja koja nisu djelovala.
Šestog studenog oko 11 sati, neprijatelji predvođen potpukovnikom Borom Ercegovcem koji je bio zapovjednik Logorišta, preko lansirnog mosta u Malićima završili su s izvlačenjem snaga i izvukli 33 tenka, 10 BOV-a, 51 kamion naoružanja, municije i 10 drugih, specijalnih vozila.

Tijekom akcije Logorište, odnosno u nekoliko dana koliko je trajala, od direktnih sukoba, granatiranja, raketiranja, kažu podaci, poginulo je 6 pripadnika 110. brigade, te 17 iz 137. brigade i 3. bojne 2.A brigade, svi s područja Duge Rese..

Izvor: Radio Mrežnica

A.G.