U Šibeniku održana konvencija Mosta “Pokret ostanka” – situacija je katastrofalna

Važno je iskorijeniti negativnu selekciju prilikom izbora sudaca i državnih odvjetnika, jer su oni stup pravosudnog sustava...

Šibenik, 9. lipnja 2018. – Dvanaesta konvencija Mosta nezavisnih lista pod nazivom „Pokret ostanka“ održala se danas u Šibeniku, gdje je Most predstavio svoje inicijative kojima je cilj omogućiti građanima, osobito mladima, da planiraju budućnost u svojoj zemlji.

Saborski zastupnik Miro Bulj u svom je emotivnom govoru naglasio kako je nužno sav kapacitet i pažnju usmjeriti prema narodu.

„Zašto su nam polja prazna, zašto se gradovi napuštaju?! Mladi odlaze jer je zemlja u problemu kojem se ne vidi kraja: nepotizam, klijentelizam, loša politika, besperspektivnost su posvuda zavladali. Most se želi izboriti za ljude, pružiti konkretne prijedloge baš njima“, istaknuo je na početku konvencije Bulj.

Most je obuhvatio područje demografije, pravosuđa, javne uprave, energetike, poduzetništva, poljoprivrede i zdravstva. Skupina stručnjaka iz Mosta i saborskih zastupnika danas su predstavili u Šibeniku pet inicijativa, od koji su neke zakonski prijedlozi pušteni u saborsku proceduru.

Program je vodila Marina Paškalin, a uvodni govor je održao Ivica Ledenko, predsjednik Kluba vijećnika Loza Nezavisne liste i Mosta NL u Šibeniku.

Ledenko se osvrnuo na situaciju županiji, istaknuvši problematične točke: šibensku bolnicu, koju je nužno preseliti, izgradnju aerodroma, veletržnicu ribe u Tribunju i solarnu energanu na Promini koja ima puno sunčanih dana.

„Naša županija doživjela je demografski tsunami nakon rata, jer smo sa 151.000 stanovnika pali na 109.000 stanovnika, a imamo grad bogate povijesti i spomenika, dva nacionalna parka, izvore Cetine i Krke. No, umjesto propagiranja izvrsnosti ova vlast kontinuiteta, vlast nepotizma i negativne selekcije kadrova uporno nas svojim obrascem vladanja drži u prosječnosti. Mi se upravo protiv toga borimo“, istaknuo je Ledenko.

Miro Bulj je ukazao i na nužnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, jer strane flote izlovljavaju ribu i uništavaju podmorje, a naši ribari imaju nemoguće uvjete, bore se s državom i konkurencijom izvana.

Inicijative Pokreta ostanka započela je saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić i predstavila javnu upravu, jednu od važnijih tema u Hrvatskoj, kojom se ona godinama sustavno bavi, kao i EU projektima.

Prijedlog reforme birokratskog aparata kako ga vidi Most, olakšao bi glomazni birokratski aparat koji je građanima teret, a nužna je racionalizacija i digitalizacija.

Projekt E-poslovanje olakšao bi poslovanje poduzetnicima i poboljšao poslovnu klimu. Digitalizacijom poslovnih procesa mogli bi mjeriti radni učinak i ostvariti e-ured, gdje bi svi podaci bili dostupni na jednom mjestu. Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi doprinosi profesionalizaciji, te zapošljavanju prema stvarnom znanju i kompetencijama.

Zastupnica Čikotić je danas predstavila i inicijative iz demografije, na kojima je za Pokret ostanka radila pravnica Petra Mandić, Mostovka iz Rijeke.

Neke od mjera Mosta su delimitiranje porodiljnih naknada drugih 6 mjeseci i to za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, rad na polovici radnog vremena do 10 godine djetetova života, što je alternativa mjeri „majki odgajateljica“ koje na taj način nestaju s tržišta. Most potiče produljeni i smjenski rad vrtića u skladu s potrebama roditelja, financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje besplatnih udžbenika na nacionalnoj razini.

Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša predstavio je inicijative iz područja energetike, prvenstveno Zakon o mikrosolarima, u kojem Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Mostov zakon o mikrosolarima izazavao je velik interes javnosti i stručnjaka jer građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću.

Pravosuđe je jedno od najproblematičnijih područja, a kako vratiti vjeru građana u pravosudni sustav, izložila je stručna suradnica Mosta Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa.

Most je u proceduru već uputio četiri zakona iz ovog područja i to Zakon o Državnom sudbenom vijeću i Zakon o sudovima, Zakon o državnom odvjetništvu i Zakon o Državno-odvjetničkom vijeću.

Važno je iskorijeniti negativnu selekciju prilikom izbora sudaca i državnih odvjetnika, jer su oni stup pravosudnog sustava.

Poduzetništvo kao temelj novih radnih mjesta svojim je mjerama obuhvatio Vedran Jerković, koordinator Mostovog savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo. Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić radila je na ovoj inicijativi, a detektirano je ukupno 27 mjera koje će Most predložiti za rasterećenje poduzetnika. Između ostalog, Most se zalaže da se studentima omogući bavljenje poduzetništvom bez gubitka studentskih prava, jer se tako pripremaju za tržište rada, te da mikro poduzetnicima mogu pomagati članovi obiteljskog kućanstva bez zasnivanja radnog odnosa. Zakon o HBOR-u trebao bi obuhvaćati da sve izravne dodjele kredita moraju biti javno objavljene, obzirom da se HBOR financira javnim novcem,donosi most-nl.com.

Saborski zastupnik Mosta i politički tajnik Nikola Grmoja, osvrnuo se na rad Kluba zastupnika Mosta, istaknuvši niz podataka koji govore o agilnosti, zainteresiranosti i radu Mostovih zastupnika, jer Most ima najaktivnijeg zastupnika Mira Bulja, najaktivniji Odbor za zdravstvo, koji vodi dr.sc. Ines Strenja Linić i zastupnicu Ivanu Ninčević Lesandrić koja postavlja najviše saborskih pitanja.

„Most je pokrenuo svoju platformu Pokret ostanka kako bi objedinio sve prave stvari koje poduzimamo, sve inicijative, sve prijedloge i ideje. One su produkt zajedničkog rada svih onih koji su nam se pridružili jer su htjeli čuti narod koji vapi za pozitivnim promjenama. I to ovdje, u svojoj zemlji. To je ono što od nas očekuju“, zaključio je Grmoja.

A.K.