5. veljače 1994. – masakr na sarajevskoj tržnici

Facebook

Veliki četnički masakr dogodio se na sarajevskoj tržnici na današnji dan, 5. veljače 1994. Tada je ubijeno 68 ljudi, a masakrirano i ranjeno, s vrlo teškim posljedicama amputacija dijelova tijela, 144 osobe. Među ubijenim i ranjenima bilo je i djece.

 

Srpska vojska je usred bijela dana ispalila teške minobacačke projektile 120 mm na tržnicu što je uzrokovalo masakr čije su slike šokantno djelovale na cijeli svijet. Broj mrtvih bio je 68, dok su desetinama ljudi amputirani dijelovi tijela. Središtem Sarajeva krv je tekla u potocima.

Tijekom srpske opsade Sarajeva ubijeno je 14,011 ljudi, od čega 1,601 dijete. Svako deseto dijete, a to znači više od 150 djece, srpska vojska ubila je namjerno iz snajpera, što svjedoče rane od metaka u glavi i predjelu srca, prenosi Narod.hr.

Srpska vojska u Sarajevu nije imala ni milosti, ni vojničke časti, ni ljudskosti. Kao niti u Vukovaru, Srebrenici, Škabrnji, Kosovu… gomilanje najgorih zločina na zločin. No, Sarajevo muči sličan problem kao i Vukovar. Gotovo nitko nije procesuiran za te zločine osim zapovjednika Romanijskog korpusa u Haagu – Stanislava Galića. Na sudovima u Bosni i Hercegovini – nitko. Zločinci i dalje žive među i sa svojim žrtvama.

Pokolji u Sarajevu bili su dio velikosrpske opsade i pokušaja da se od BiH i Sarajeva napravi Velika Srbija. Nastala je genocidna tvorevina Republika Srpska, koja i danas prijeti odvajanjem od BiH i priključenjem Srbiji.

Brojne zločine u Sarajevu počinile su srpske snage koje su činile: JNA, Vojska Republike Srpske, četnici, razni dragovoljci i članovi drugih paravojnih organizacija. Svi oni držali su Sarajevo u okruženju 1425 dana, što je najduže u povijesti suvremenog ratovanja.