(FOTO) U BROĆANCU KOD POSUŠJA 24 UBIJENA, SVAKA KUĆA JE ZAPLAKALA…

Gotovo svaka kuća je nekoga izgubila, nije bilo kuće u kojoj nije zaplakala majka, sestra, supruga, kćerka i baka...

U ponedjeljak 13. kolovoza 2018. god., otkriveno i blagoslovljeno je spomen obilježje Širićima i Knezovićima poginulim i ubijenim u ratovima za hrvatsku slobodu.

U Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja u malom zaseoku gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, od toga njih 24 je ubijeno u Drugom svj. ratu a jedan je poginuo u Domovinskom ratu.

Neminovno Drugi svj. rat je ovome zaseoku donio veliku bol i tugu, jer 24 žrtve za tako malo mjesto značilo je doslovno desetkovanje stanovništva. Gotovo svaka kuća je nekoga izgubila, nije bilo kuće u kojoj nije zaplakala majka, sestra, supruga, kćerka i baka. Očevi su izgubili sinove djedovi unuke a braća svoju braću. Nije to bilo nikakvo oslobođenje za ove ljude je to bila kataklizma smrti, „oslobađanje“ od svojih najmilijih.

Najmiliji od puka ovog zaseoka stradali su na više načina, neki u borbi protiv partizana, druge su odveli iz svojih kuća i pobili, jedan je stradao u partizanskom logoru, dok je najveći broj njih pobijen na Križnom putu. Za njihova ubojstva niko nikada nije odgovarao i na žalost vjerojatno niti neće!

Svjedočanstvo Drage Knezović
Drago Knezović 

Drago Knezović (90), koji je sve ubijene osobno poznavao je od oduševljenja, ali i od bola i sjete jecao. Drago je izgubio u Drugom svj. ratu brata Petra Knezović koji je imao svega 24 godine, čije se ime i prezime nalazi na spomen obilježju. Drago je rekao da sada napokon može negdje zapaliti svijeću i pomoliti se za svoga brata, nakon skoro osam desetljeća!

Popis imena koja će biti na spomeniku. Popisani su po dobi starosti.

1

T.H.