VIDEO: 19. rujna 1998. godine poginuo Filip Gaćina čiji je povik ‘Oba dva, oba su pala’ ušao u povijest…

Filipov glas uvijek će biti simbol otpora srpskoj agresiji...

Mladi hrvatski vojnik koji je ushićeno uzviknuo "Obadva, obadva, oba su pala!" poginuo je kao 30-godišnjak u razminiranju iznad Pridrage prije 18 godina

Usprkos jakom pljusku, na lokaciji Telica iznad Narančića u Pridragi, obilježena je jučer devetnaesta obljetnica pogibije Filipa Gaćine, hrvatskog branitelja poznatog po legendarnom uzviku “Obadva, obadva, oba su pala!”

Na današnji dan 1998. godine tragično je kao pirotehničar Mungosa poginuo heroj Domovinskog rata Filip Gaćina. Filipov povik “Obadva, obadva… Oba su pala!” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest i u srca svih Hrvata!  Upravo ova rečenica koju je izgovorio pokojni Filip Gaćina i ovaj događaj, rušenje dva JNA agresorska aviona, digao je moral svim hrvatskim braniteljima na svim ratišima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Slabo naoružani hrvatski branitelji kraj Rogoznice uspjeli su tada srušiti čak dva zrakoplova JNA, a rečenica koju je izgovorio Filipa Gaćina postala je svojevrsni zaštitni znak otpora srpskoj agresiji.

U pridraškom zaseoku Narančići na lokaciji Telica na dirljiv i dostojanstven način obilježena je trinaesta obljetnica pogibije hrvatskog bojovnika, rodoljuba i junaka Domovinskog rata Filipa Gaćine Bilina, poznatog po legendarnom uzviku “Obadva – obadva, oba su pala…!”

Gaćina je tu legendarnu rečenicu uzviknuo 21. rujna 1991. prilikom obrane Šibenika u Domovinskom ratu, kad su hrvatski branitelji na brdu Zečevo oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”.

– “Obadva, obadva  su pala”, utkana su zlatnim slovima u hrvatsku vječnost. Zato nemojmo pognuti glave jer mi smo pobjednici svetog, obrambenog Domovinskog rata. Filip Gaćina je odrastao uz samozatajnost i postao stvarna veličina u kojoj će budući naraštaji, ako ih se bude učilo u tom smislu, tražiti i nalaziti trajne vrijednosti, koje se neće potrošiti, rekao je Branko Gaćina, tajnik primoštenskog UHDVDR-a.

A upravo je taj legendarni uzvik dok je Šibenik kao i čitava nam Hrvatska strepio pred neumoljivim pipcima kojima su topovske granate, brodovi razarači i zrakoplovne bombe nastojali usmrtiti želju jednog naroda da se vine pod stijeg zajednice svih naroda svijeta, simbolično najavio konačni slom jugoarmije i njezina velikosrpskoga poslodavca.

– Nakon toga uzvika, koji je obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu, možete zamisliti kako nam je porastao moral, i zbog toga je Filip za nas simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu, rekao je Branko Gaćina pošto se zahvalio Općini Novigrad i žiteljima Pridrage koji skrbe o spomen-obilježju na Telici.

Majka Filipa Gaćine Luca

– Jako sam ponosna na svog sina, neki dan kada sam se kasno navečer vratila kući, upalila sam televizor i vidjela ga, što me ispunilo ponosom i radošću, istaknula je ponosna majka Luca.

Filip Gaćina Bilin bio je mali čovjek koji zajedno s tisućama ostalih krenuo braniti svoju domovinu. Međutim, nakon Domovinskog rata odlazi u polja smrti, gdje je branio i obranio Hrvatsku, te mu je kao 30-godišnjem pirotehničaru Mungosa 19. rujna 1998., oko 11.30 sati, od protupješačke mine PROM-2 prestalo kucati veliko srce. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao.

Hrvatski vitez Filip Gaćina, čiji je glas postao znak otpora srbočetničkoj agresiji, zahvaljujući svojoj hrabrosti postao je ikona, neizostavni dio neuništivog sjaja Domovinskog rata nakon kojeg je krenuo u novi rat, rat protiv mina, poručio je načelnik Joso Klapan u nazočnosti svog zamjenika Martina Gospića i suradnika.

Za vrijeme Domovinskog rata oko 300 mladića iz primoštenskog kraja sudjelovalo je na svim ratištima širom Hrvatske.

– Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljublja, koji je bio sprema dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku. Prvi puta kada se uključio u 113. brigadu i kada je pošao u rat i drugi put nakon rata kad je krenuo čistiti Hrvatsku od mina, istaknula je saborska zastupnica Nevenka Marinović.

Filipov glas uvijek će biti simbol otpora srpskoj agresiji

Vijence je položilo i svijeću zapalio izaslanstvo Općine Novigrad predvođenom načelnikom Klapanom, primoštenske i pridraške braniteljske udruge koju su predvodili predsjednici Joso Gracin i Branko Kokić Suve, zastupnica Marinović, te majka Luce, sin Jure, kćer Marica, rodbina, suborci, žitelji Primoštena, Zečeva, Pridrage i Novigrada.

Molitvu odrješenja je predvodio župnik Pridrage don Jure Zubović.

V.B.

Comments are closed.