Pravobraniteljica: Blaga penalna politika zbog nedostatka edukacije u pravosuđu…

Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja te kroničan deficit ranog stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i počiniteljima nasilja...

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je u srijedu, nakon uvjetne presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, da je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području rodno uvjetovanog nasilja…

Pravobraniteljica navodi da već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod deset posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, svi ostali osuđeni su uvjetnim kaznama.

Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja te kroničan deficit ranog stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i počiniteljima nasilja“, priopćila je Ljubičić Hini.

Stoga, dodaje, niti nedavne izmjene zakonodavstva, odnosno zakonsko povećanje kazni nužno ne mora dovesti do brzih ili pozitivnih promjena u društvu na području sankcioniranja i prevencije obiteljskog nasilja, donosi N1.

Naglašava da je jedno od ključnih, a zanemarenih pitanja problem visine sankcija izrečenih počiniteljima od strane sudova, odnosno primjena postojećih propisa uz poštivanje principa nulte tolerancije na obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje.

Ljubičić podsjeća da već godinama ističe stajalište da počinitelje nasilja treba izložiti najstrožim kaznama (tzv. zakonskim maksimumima), čime bi se, poručuje, slala puno jasnija društvena poruka o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u srijedu je nepravomoćno proglašen krivimza obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević, zbog čega mu je Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao uvjetnu kaznu od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.

Na tu presudu reagirale su i nevladine udruge koje se bave zaštitom žrtava nasilja, a smatraju kako je kazna sramotna i nije u skladu s težinom počinjenog djela te da ona oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju.

D.K.