Petak, 17. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatska nakon dramatične utakmice i ruleta peteraca pobijedila Francusku. Idemo u finale SP-a!

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Dohi svladavši u polufinalu Francusku sa 17-16 (3-2, 3-3, 3-1, 2-5; 6-5) boljim izvođenjem peteraca.

 

Trostruki strijelac za Hrvatsku bio je Loren Fatović s tri gola, po dva su dodali Jerko Marinić Kragić i Kostantin Harkov, dok je za Francusku tri gola postigao Alexandre Bouet, a po dva su dodali Thomas Vernoux, Romain Vernoux i Enzo Khasz.

Iako je kapetan Marko Bijač sjajno branio tijekom čitavog susreta, nije obranio niti jedan od pet peteraca u raspucavanju, pa je izbornik Ivica Tucak povukao dobitnički potez i umjesto Bijača na vrata poslao Matu Anića koji je u šestoj seriji obranio udarac Khasza za plasman Hrvatske u finale.

Hrvatska će u subotu u finalu od 15.30 sati igrati protiv Italije koja je u prvom polufinalu svladala Španjolsku sa 8-6 (1-1, 3-1, 2-1, 2-3). Bit će to četvrti nastup Hrvatske u finalu, dosada ima dva naslova prvaka, iz Melbournea 2007. i Budimpešte 2017., dok je u Kazanu 2015. bila srebrna. Italija će tako osmi put u povijesti igrati u finalu SP-a, dosada je osvojila četiri naslova, posljednjeg 2019, prenosi Večernji list.

Iako je Hrvatska slovila za velikog favorita uoči dvoboja protiv Francuske, kojoj je plasman u polufinale već bio najveći uspjeh u povijesti, te niti u jednom trenutku dvoboja nije zaostajala, nije uspjela “slomiti” sjajnog suparnika koji se izvrsnom igrom u posljednjoj četvrtini uspio vratiti u igru te izboriti peterce.

U prvoj je četvrtini Hrvatska odlično koristila prednost igrača više u bazenu, iskoristila je sve tri takve situacije te s dva gola Harkova i jednim Biljake imala prednost od 2-0 i 3-1. No, Francuzi su se golovima Thomasa i Romaina Vernouxa uspjela vratiti u egal koji je potrajao sve do završnice drugog dijela kada je bilo 5-5.

Pred kraj druge četvrtine razbranio se i kapetan Bijač koji je držao Hrvatsku u prednosti koju je osigurao Fatović.

Početkom trećeg dijela Bijaču je odlično parirao i francuski vratar Fontani pa više od pet minuta niti jedna momčad nije uspjela poentirati. Tada je Lazić sjajnim udarcem povisio na 7-5, Nardon je odmah smanjio na 7-6, a kada su Marinić Kragić iz peterca i Žuvela s igračem više odveli Hrvatsku na prednost 9-6 uoči posljednjih osam minuta činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno.

No, zbog netipičnih pogrešaka naših igrača u napadu početkom posljednje dionice Francuzi su se golovima iz protunapada uspjeli vratiti na samo gol zaostatka da bi Bouet dvije i pol minute prije kraja odličnim šutom s distance poravnao na 10-10. Kod tog je rezultata Žuvela kardinalno pogriješio u situaciji s igračem više, izgubio loptu i on bio isključen pa je Francuska imala napad s igračem više za vodstvo, ali tada je još jednom odlično reagirao Bijač.

Na ulasku u posljednju minutu Fatović je golom s igračem više doveo Hrvatsku u prednost od 11-10, ali u zadnjem napadu Francuza i oni su dobili priliku s igračem više koju je Khasz iskoristio za gol za poravnanje na 11-11 16 sekundi prije kraja. U posljednjem napadu Hrvatska nažalost nije uspjela složiti napad koji bi rezultirao pogotkom pa se pristupilo izvođenju peteraca.

Svih 10 igrača, po pet sa svake strane, bilo je sigurno u prvih pet serija raspucavanja, da bi u šestoj seriji po drugi put za Hrvatsku puco Marinić Kragić i opet pogodio, dok je zatim novi čovjek na hrvatskim vratima Anić izrastao u junaka zaustavivši šut Khasza.

Najnovije

Ante Beljo: Tito je organizirao i nadgledao likvidacije Hrvata

Gost podcasta ”55 minuta kod Željke Markić” bio je Ante Beljo. Ante Beljo se već 60 godina bavi temom Bleiburga.   Beljo je hrvatski političar, saborski...

Ovih šestero zastupnika glasalo je protiv Jandrokovića

Foto:Index.hr   Izborom Gordana Jandrokovića za novog/starog predsjednika sabora konstituiran je novi, 11. saziv sabora. Jandroković je izabran sa 144 glasa za i 6 protiv. Ovo će...

Dr. Jure Burić: Stjepo Bartulica – tog čovjeka kupiti ne možete

Foto:Screenshot   Stjepo Bartulica, odmjeren, pametan, izuzetno inteligentan, komunikativan, uvažavan i u svijetu i u Domovini, idealan je kandidat za predsjednika RH!  Piše: Dr. Jure Burić/Fenix magazin Njegovo...

Hitrec: Ne damo Hrvatskoj! Rim tim tagi dim

Piše: Hrvoje Hitrec/Hrvatsko kulturno vijeće   Prohladna večer u Zadru, možda najvažnijem gradu u hrvatskoj povijesti. Gradu koji poznajem kao svoj džep, od ranih pedesetih kada...

Novi ministar je splitski profesor! Kazao je ‘ne‘ Plenkoviću i HDZ-u, pa im se vratio kao bumerang, evo kako je to uspio

Foto:Facebook   Okrenuo je leđa Andreju Plenkoviću i Anti Sanaderu, ostao vjeran svojim svjetonazorskim "postavkama" i zasjeo u dosad najudobniju fotelju u svojoj političkoj karijeri, onu...